Главният мюфтия: Не можем да следим всички молитвени домове

Главният мюфтия Мустафа Хаджи заяви, че Главното мюфтийство в България няма механизъм да контролира молитвените домове.
Той обясни пред БНР по повод клипа с деца от ромския квартал на Пазарджик, които имитират обезглавяване с цялата символика на "Ислямска държава", че джамията в Пазарджик, показана във видеото, е в частен имот и не е под юрисдикцията на мюфтийството.

Ислямското вероизповедание е приело декларация, с която осъжда заснетия клип.

"Да се говори за подобни неща в името на исляма – това е индикатор за некомпетенция. Да се колят хора – такова нещо няма. Това, което се говори за ИД сме го осъдили отдавна. Ние сме за запазване на спокойствието и мира в България. Казваме на мюсюлманите да стоят настрана. Радикалните елементи в световен мащаб не мога да коментирам. Ние сме част от света и ако го има по света, съвсем очаквано е да го има и при нас", обясни Мустафа Хаджи.

Вчера стана ясно и че Окръжният съд в Кърджали е затворил мюсюлмански пансион, в който деца са били обучавани в Корана без разрешението на родителите им.

Хаджи каза, че пансионът не е под егидата на Главното мюфтийство.

От тях са поискали духовно лице, за да обучава децата на Коран и са изпратили такъв човек.

По думите му имат пансиони към средните мюсюлмански духовни училища в Русе, в Момчилград, в Шумен.
За непълнолетни нямало курсове, където да се преподава Коран.

"Когато се поискат от нас духовни лица, които да преподават, изцяло програмата е наша и се контролира какво се преподава. В мюфтийството имаме хора, които се занимават с образованието, те подписват споразуменията, те определят преподавателите", обясни още главният мюфтия.

Наскоро Главното мюфтийство започна проверки на имами и ходжи, след като бяха разкрити нелегални ислямски пансиони за деца в няколко града - в Кърджали, Айтос, Исперих, Бургас, Делчево.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини