Унгария със „зелена светлина” за „Южен поток”

Парламентът на Унгария одобри законопроект, позволяващ работа по газопровода „Южен поток" на територията на страната, съобщава агенция Bloomberg.

За документа, поддържан от правителството на Виктор Орбан, гласуваха 132 депутати, против - 35.

Решението на парламента означава, че в период от около 6 месеца компанията MVM, сключила споразумение с „Газпром", може да започне да действа по газопровода.

Законът позволява също да се изграждат газопроводи и от тези компании, които нямат съответния лиценз за експлоатация.

Все пак това не означава, че строителството реално започва.

„Орбан тества колко далеч може да стигне в отношенията си с Русия. Но ЕС блокира строителството на „Южен поток" в България и най-вероятно скоро ще направи същото в Унгария", предполага местният анализатор Андраш Деак.

Според унгарски политици страната може да получава чрез „Южен поток" 70 милиона кубични метра газ на ден, а миналата зима е внасяла през Украйна 55 милиона кубични метра руски газ на ден.

Припомняме, политиката на Орбан е осъждана от страна на САЩ заради сключването на икономически споразумения с Русия в период, в който действат санкции срещу Москва.

Проектът „Южен поток" предвижда руският газ да се доставя по дъното на Черно море, през България, Сърбия, Унгария и Словения до Италия.

Проектът е блокиран от Европейската комисия, тъй като несъответства на европейското законодателство.

Източник: http://www.novini.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини