Берлин призова Москва да зачита „единството на Украйна“

 
Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер призова руските власти да зачитат, както са обещали, "единството на Украйна".
Обръщението бе направено ден, след като проруските въстаници в Източна Украйна спечелиха организираните от тях избори, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Ще мерим Русия и нейния президент Путин с аршина на техните изявления, според които единството на Украйна няма да се поставя отново под въпрос" - това бе първата реакция на Щайнмайер след "така наречените избори", разпространена чрез Туитър.

Според първия дипломат на Германия, вотът, незаконен в очите на ЕС, "може да увреди буквата и духа на споразуменията от Минск", сключени от Киев с бунтовниците на 5 септември с подкрепата на международната общност и на Москва.

Франк-Валтер Щайнмайер си служи със същите думи като новия върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини. В неделя вечерта тя изтъкна, че споразуменията от Минск остават "законното и легитимно средство" за определяне на местните власти в Източна Украйна, контролирана от проруски сепаратисти.

Москва пък заяви, че признава резултата от изборите, и за разлика от Запада отбеляза, че вотът е "сред важните положения на споразуменията от Минск" и дава възможност "да бъдат легитимирани" сепаратистките власти.

Съвсем очаквано гласуването утвърди пълномощията на бунтовническите лидери, оглавили през лятото отцепническите движения в Донецка и част от Луганска област на Украйна.

ЕС нарече тази инициатива "нова пречка" за крехкия мирен процес в страната след половингодишния конфликт, взел над 4000 жертви, а властите в Киев нарекоха изборите "фарс", напомня АФП.

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ив
    Иван Анчев
    1 0
    13:04, 3 ное 2014
    Слушайте германците! При тях хитлер призна целостта на цяла европа и не само!!!!
  • 2
    Ща
    Щайнмайерска мерилка
    1 0
    14:19, 3 ное 2014
    Къде е аршинът на убийците в Одеса, на хилядите невинни жертви от Луганск и Донецк, на хилядите безследно изчезнали мирни жители от Източните покрайнини? Къде е този аршин на почернените майки на невинните извикани в запас войници на Украйна, които Порошенковците изпратиха с голи ръце срещу "опълченците"? Отговорът е един : На Майдана!
  • 3
    To
    tojagata
    0 0
    14:21, 8 ное 2014
    te..6vabite da si gledat darjavata.laja e 4e sa nai dobre.naprotiv.sega gradjat 4etvartija raih,no mai ne im se polu4ava.da ne davat akal na ostanalite ,ami da se opitat da zadminat po standart na jivot pone finlandija.RUSIJA SI E RUSIJA.MAI E PO DOBRE DA NE SE NAMESTVAME MEJDU 6AMARITE.

Още новини

Последни новини