Виктор Понта води на изборите в Румъния, но отива на балотаж

Премиерът на Румъния Виктор Понта увеличава преднината пред прекия си съперник, кандидата на християн-либералите и кмет на Сибиу Клаус Йоханис.
Това показват резултатите от 56 на сто от преброените бюлетини, съобщава ТАСС, цитирана от БТА. Лидерът на социалдемократите Виктор Понта е с 39,57 на сто от гласовете, а Йоханис, който е етнически немец, има 30,19 процента.

Румънският премиер обаче е далеч от необходимите за победа в първия тур 50 на сто от гласовете, така че балотажът, определен за 16 ноември, се очертава като неизбежен.

На трето място е председателят на Сената Калин Попеску Таричану с 5,83 на сто от гласовете, следван от бившия министър на туризма Елена Удря с 5,17 на сто и бившата министърка на правосъдието и член на Европарламента Моника Маковей с 4,65 на сто.

По уточнени данни избирателната активност е била 52,56 на сто.

Според някои анализатори победа на Виктор Понта ще концентрира още повече власт в ръцете на неговата партия, но и ще донесе стабилност, защото ще сложи край на конфликтите между президент и премиер. Като министър-председател Понта се бореше със своя най-голям политически враг - досегашния президент Траян Бъсеску, когото се опита да отстрани от власт на референдум през 2012 година.

В същото време предизборната реторика на Понта предизвика притеснение. Той реши да заложи на националистически лозунги и постоянно наблягаше на факта, че е истински, православен румънец, за разлика от Клаус Йоханис, който е представител на германското малцинство в Румъния.

Виктор Понта не крие симпатиите си към политици като Владимир Путин, Реджеп Ердоган и Виктор Орбан, отбелязват световните аагенции.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини