Колко плащат партиите за офисите си?

Докато още не е ясно как ще изглежда новото правителство на България, новите партии в Народното събрание вече се оглеждат за изгодни имоти. По закон те имат право да си наемат офиси с отстъпка. Колко струва и на чия сметка се пише благоустрояването на досегашните партии-наематели и на настоящите кандидати за евтини имоти?

В София, докато партиите се роят, сградният фонд се амортизира, а срокът на договорите за наем от 10 години напоследък се оказва по-дълъг от парламентарния живот на партиите. Така въпросът да останат или да освободят централите си често опира до съд, съобщи Нова ТВ.

Много партии - и стари, и нови, и до днес имат интерес от сградата на "Врабча” 23. Само че тя повече най-вероятно няма да приютява политически централи. Следващият най-вероятен наемател на етажа на НДСВ е НАП, а когато една партия не премине прага от един процент на парламентарните избори, тя трябва да пресмята нови адреси по нови тарифи.

На главната улица в сърцето на Пловдив в една от сградите няколко политически партии ползват по договор с общината офиси от 2012 и 2013 година, като плащат за тях по 50 стотинки на квадратен метър. За сравнение, само няколко крачки встрани, от двете страни на главната, търговските площи вървят по 20 евро на квадратен метър, а за офиси на това място наемите са до 7 евро на квадратен метър.

Според справката на областната администрация ДПС в Бургас ползва помещение на втория етаж в суперцентъра на града с площ 81 квадратни метра. За тях то плаща 1763 лева без ДДС за цялата година. Сметката за квадратен метър на месец излиза около 2 лева - на фона на цени между 15 и 20 евро за партерен етаж, според бургаски агенции за недвижими имоти.

Тройна разлика между свободния наем и тарифите за партиите отчитат в Благоевград. Тройно по-скъп излиза свободният наем и в София. Това, което партиите получават срещу отстъпката обаче, в столицата се явява проблем. Имотите са малко, желаещите са много, така или иначе всички ще започнат огледите от "Лавеле" 24. Меглена Кунева е оглеждала жилището на третия етаж след предните парламентарни избори и не го е одобрила.

Без отговор остава въпросът кой ще плати сметката за парното, което работи с пълна сила? Винтилите превъртат, докато областната управа се оплаква, че няма пари да реагира.

Всички кандидати за евтини имоти след 5 октомври са коалиции. От тях досега към областната управа в София са се обърнали партия от ББЦ и от АБВ. Докато областният управител чака разяснение как да прилага закона, има идея как да се пренапише поне законовият срок за наема - партиите вече да не подписват за 10 години напред, а според реалностите.

Репортерската проверка показа, че няма правопропорционално отношение между площите, наемани от партиите и броя на депутатите им.

Източник: http://www.24chasa.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини