Походът до Райското пръскало ще се състои на 8 и 9 ноември

Двудневният поход до най-високия водопад на Балканския полуостров - Райското пръскало в Стара планина ще се състои на 8 и 9 ноември/събота и неделя/. Групата ще потегли на 8 ноември, сутринта в 06.00 ч. от Автогарата в Момчилград. Спортната проява е традиционна за местната администрация и е включена в тазгодишния спортния календар. В групата обикновено се включват експерти от различни институции и любители на туризма. Участниците в похода трябва да са екипирани, според изискванията за провеждане на зимни походи в планината със задължителна зимна екипировка - туристически обувки за зимни походи.

Райското пръскало е известна природна забележителност и като такава привлича туристи от страната и чужбина.Водопадът е подходяща дестинация за любителите на походи,скално катерене,екотуризъм,парапланеризъм и за всички,които просто обичат планината и свежия планински въздух.Райското пръскало е най-пълноводно през летните месеци,затова и през този период е най-посещавано от туристи.

Близостта на водопада до възрожденското градче Калофер обяснява често използваното за заместител на водопада име - Калоферско пръскало. Разположен е в Стара планина под връх Ботев. Намира се в Национален парк „Централен Балкан“, в природния резерват Джендема. Събира води от снежните преспи, разположени под върха, които образуват река Пръскалска, и има височина 124,5 метра.

Дата на провеждане: 8 и 9 ноември 2014 година/събота и неделя/

Маршрут: Райско пръскало и връх Ботев/за желаещите/

Условия за участие в похода: Участниците е необходимо да са физически здрави и екипирани с подходящи за сезона спортни дрехи и обувки.

Допълнителна информация: Община Момчилград, тел. 0889993385 - Спорт и младежки дейности

Автобусният превоз се осигурява от община Момчилград, съобразно броя на записаните участници в посочения срок

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини