Дядо Николай в Кърджали: Хелоуин е празник на Сатаната и е пагубен за душата

Хелоиун e празник на Сатаната, на демоните. Това е чужд за нашия народ празник. Това бе част от проповедта на най-буйния сред 15-те ни митрополити - Пловдивският владика Николай, след като отслужи Архиерейска света литургия в Кърджали.
Препратка към Паисиевия завет
«И това е, защото от призива на отец Паисий до днес, ние не сме се променили ни най-малко. Готови сме да заимстваме всичко - дори онова, което е вредно, което е лошо, което е пагубно за нашия народ и за нашите души“, каза митрополит Николай. Той визираше прословутото предисловие на Паисиевата «История Славянобългарска“: «О, неразумни июроде! Защо се срамуваш да се наречеш българин?“
Между Хелоуин и Деня на народните будители
Той бе в Кърджали и за да освети неделното училище към средновековния манастирски комплекс «Свети Йоан Предтеча“. Там соченият за следващ патриарх се срещна с деца, които не са се маскирали по повод празника Хелоиун, а празнуват деня на Свети Козма и Дамян, Деня на народните будители, деня, в който почитаме паметта на своите починали близки.
«Денят на будителите не е само празник на историята, а е и празник на настоящето, на перспективното благоденствено бъдеще на нашия народ“, каза още в проповедта си владиката и нарече децата «нашите будители“, които събуждат свестта на родителите си.
Църквата - на поход срещу злото
В навечерието на езическия празник Хелоуин, влязъл трайно в католическата традиция, и друг владика пое на поход срещу «злото“. “Празникът“ Хелоуин всъщност е поклонение пред злото и пред смъртта“, се казва в изявление на Варненския митрополит Йоан, публикувано на официалната страница на БПЦ.Според владиката този псевдопразник приучва децата да се подиграват със собствената си невинност и с достойнството на ближните, да не вярват във Възкресението и в Христос, а да служат на дявола чрез бесовски игри и демонични забавления.“Хелоуин е отворена врата, през която безскрупулни търговци, някои безгрижни родители и учители тласкат малките днес деца да влязат утре като тийнейджъри в сатанински секти, които ще ги унищожат“, опасява се митрополитът. Името “Хелоуин“ произлиза от средновековен английски език и с този ден римокатолиците обозначават нощта към техния празник на Всички светии, посочва дядо Йоан, доскорешен викарий на патриарха и на софийската митрополия.Владиката призовава българите да си спомнят, че на 1 ноември отбелязваме Деня на народните будители, които са ни завещали любов към Светото Православие, към Родината, към Бога и ближните, а не чуждопоклонство и привързаност към дявола и неговата свита.Реакцията на Синода - зависи за каквоЗа разлика от ежегодните закани на църквата срещу гей-парадите, този път Светият Синод не излезе с единно решение за заклеймяване на чуждия празник. Въпреки че изявлението на дядо Йоан бе публикувано на сайта на Светия Синод, висшият клир не се е събирал да коментира тази тема. Самият факт обаче, че позицията на Йоан е на официалната страница на БПЦ, е красноречив. Въпреки това през годините владиците ни неведнъж са реагирали много остро срещу чужди празници като Хелоуин и Свети Валентин, гей-парадите и концерта на Мадона, но са пазили пълно мълчание по важни теми като следващия църковен събор, например

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    An
    anonimen_1414930292
    0 -2
    14:08, 2 ное 2014
    otec nikolay e otec na luksa, krajbite, pedofiliieto, prederashtinata i t.n.

Още новини

Последни новини