Швеция прекрати операцията по издирване на чуждата подводница

Шведските военни прекратиха операцията по издирване на предполагаема чужда подводница южно от Стокхолм, обявиха от правителството на страната, предаде БиБиСи.

През последната седмица военноморски кораби и самолети на скандинавската страна претърсваха Стокхолмския архипелаг на фона на спекулации, че руска подводница е навлязла в шведски води.

Русия опроверга информацията, че има участие в този инцидент.

Смята се, че това е била най-мащабната военна мобилизация на Швеция от Студената война.

В съобщение на военните на скандинавската държава се отбелязва, че по-голямата част от използваната военна техника ще се прибере на пристанището и в района ще остане малко звено.

Според адмирал Андерс Гренщад вярва се, че неидентифицираният обект е напуснал шведски води.

В края на миналата седмица шведските военни обявиха, че разследват „чуждестранна подводна активност", базирайки се на „няколко достоверни източници". Стотици военнослужещи участваха в операцията.

Швеция обаче не посочи коя страна може да стои зад тези действия, но основно се подозират руските ВМС.

Според шведска медия подводницата е руска. Svenska Dagbladet писа в петък, че е бил засечен неизвестен подводен обект до Швеция. Според изданието военните са прихванали съобщение на руски език, което е получено в щаба на Балтийския флот в Калининград. Вестникът смята, че на руската подводница е имало авария и заради това не е успяла да напусне шведски води.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини