Заселват тарпани в Момчилградско

Община Момчилград ще съдейства на фондация „Новото тракийско злато – България“ за заселването на диви коне тарпани в местностите Иранов рид и Бойник планина. Това стана ясно по време на работна среща относно идеен проект на фондацията за увеличаване популацията на изчезналия за страната ни вид диви животни. Както е известно, тарпаните бяха докарани от „Новото тракийско злато“ в района на съседната община Крумовград през 2011 г. и се превърнаха в новия символ на дивата природа в Източните Родопи

Целите пред фондацията са да увеличат значително броя на дивите коне след успешното им приспособяване към родопската природа. Те ще бъдат пуснат в местностите Иранов рид и Бойник планина, обхващащи землищата на селата Нановица, Постник, Девинци, Неофит Бозвелиево и Гургулица, обяви ръководителят на бъгларо-холандския проект „Новото тракийско злато“ Франк Зандеранк. Специалистът каза още, че в проекта ще бъде залоено също възстановяването на чешми и кладенци в района.

Еколозите смятат, че възстановяването на древните тревопасни в природата подобрява функционирането на екосистемите, а проектът “Новото тракийско злато”, чрез който стана възможно заселването на тарпаните, има стойност и значение за района на Източните Родопи.

„Приветстваме идеята за заселване на диви коне на територията на община Момчилград и сме обнадеждени, че проектът на фондация „Новото тракийско злато“ ще допринесе за развитието на туризма в региона“, заяви кметът Акиф Акиф.

Припомняме, че през миналата година в ловното стопанство „Студен кладенец" бяха докарани зубри от Германия. Това бе първа стъпка в първата реинтродукция на зубри в Източните Родопи и един от акцентите на проекта „Дивият свят на Източните Родопи".

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини