Прокуратурата ще търси чужди експерти за взрива в Горни Лом

Главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че държавното обвинение ще търси помощта на международни експерти при разследването на взрива в Горни Лом.
Пред журналисти Цацаров поясни, че тази стъпка се налага, защото българските специалисти, които биха могли да се занимаят с това, в известна степен са обвързани със собственика на бившия завод "Миджур" Валери Митков, съобщиха БТА и БНР.

Митков е ръководител на катедра във Висшата школа за подготовка на персонал за взривни работи към Минно-геоложкия университет и именно поради това се смята, че има обвързаност с експертите, които разбират от взривове.

Главният прокурор обаче не уточни от кои страни ще бъдат привлечени международните специалисти.

Вчера директорът на "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов заяви, че е убеден, че причина за трагедията в Горни Лом е човешка грешка. Николов бе на посещение в Монтана, откъдето са шест от жертвите на експлозията.

"Дали става въпрос за неспазване на технологията за обезвреждане на мините, дали е небрежност, дали е самонадеяност, не е ясно. Сигурен съм в едно - никой не е такъв самоубиец, че да унищожи себе си и колегите си", каза шефът на пожарната в отговор на въпрос дали вярва във версията за саботаж.

Николай Николов посочи, че водеща роля в разследването на инцидента има прокуратурата, а ръководената от него дирекция помага за техническо обезпечаване на разследването, със сапьори и др.

При експлозията в бившия завод "Миджур" край село Горни Лом на 1 октомври загинаха 13 мъже и две жени, сред които и 29-годишният изпълнителен директор и син на собственика Емил Митков.

Преди дни Сотир Цацаров заяви пред журналисти, че няма доказателства експлозията в завода да е саботаж, както твърди собственикът.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини