Кърджали избира между „Зелена вълна 21век“и вълна от бедствия

Спасители

Кърджали домакинства за четвърти път на двудневния европейски екофорум

Адекватни действия на населението чрез придобиване на умения за справяне в критични ситуации, природни бедствия и катастрофи е акцентът в тазгодишното издание на Европейския екофестивал „Зелена вълна-21 век”. Домакин на проявата за четвърти път е Кърджали. Организатори на форума са Европейската комисия,фондация „Европейски екологичен фестивал и община Кърджали.

Стартът на фестивала бе даден от председателя на фондацията адвокат Цветан Цветанов, който обяви че в програмата са включени образователни модули. Той прочете поздравителен адрес към кърджалийци от председателя на представителството на ЕК у нас Огнян Златев.

”Човек е безпомощен към предизвикателствата на природата. Не трябва обаче да стоим със скръстени ръце, а да предприемем мерки за предотвратяване на сериозни поражения и последствия от стихиите ”, заяви Цветанов. Той посочи че от 24 години Европейският съюз отделя все повече средства за превенция на бедствия и катастрофи в световен мащаб. Според него, било похвално, че законодателството на съюза насърчавало доброто и ефективно управление на службите Гражданска защита за адекватното им действие при кризи. Пожеланието му бе да сме свидетели на по-малко бедствени ситуации.

Приветствено слово от страна на домакините произнесе зам.кметът Елисавета Кехайова.

Първият ден на форума включваше прожекции на филми с образователна, превантивна цел срещу природни бедствия и аварии. Пред Дома на културата беше проведено практическото обучение за подготовка на населението за придобиване на умения за реагиране и справяне в критични ситуации. В занятието се включиха ученици и преподаватели от учебни заведения в Кърджали, както и доброволци от Българският младежки червен кръст. Те бяха ръководени от експерти в регионалните структури на БЧК и Гражданска защита.

Програмата на фестивала за 17 октомври / петък/ предвижда дискусия за реагиране и справяне в критични ситуации,йприродни бедствия и аварии. В тази връзка ще бъдат обсъдени практически мерки и действия при земетресения, наводнения и пожари, както и информационната обезпеченост на населението в критична среда. Един от модераторите в дискусията ще бъде ген.Кирил Цветков, председател на Асоциацията на сухопътните войски на България.

Арда нюз.

Откриване на фестивала
Приветствието на домакините
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини