Руските войски се изтеглят от Украйна, обяви Кери

Руските войски се изтеглят от Украйна и от граничната зона, заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери след разговор с руския външен министър Сергей Лавров.
Двамата министри се срещнаха вчера в Париж.

Кери подчерта, че това е едно от условията, които руската страна трябва да изпълни, за да бъдат вдигнати санкциите срещу Русия.

"Войските се изтеглят, остава да бъдат изтеглени тежките въоръжения, а границата да бъде контролирана и обезопасена", заяви Кери ден след обявеното от руския президент Владимир Путин изтегляне на руските войски, разположени по границата с Украйна.

Източници от Държавния департамент по-късно посочиха, че Кери говорел за изтегляне на войски от вътрешността на Украйна (където Москва никога не е признавала, че е изпращала войници), както и от зоната, разположена от руската страна на границата, което отчасти потвърждава твърденията на Путин, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

Кери предупреди, че международната общност няма да признае никакви референдуми за самоопределение в Югоизточна Украйна, подчертавайки, че трябва да бъде възстановен суверенитетът по границата между Украйна и Русия.
Кери и Лавров съобщиха, че САЩ и Русия са се споразумели за по-тясно сътрудничество по широк кръг от проблеми на глобалната сигурност въпреки сериозните си разногласия заради кризата в Украйна, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Двете страни ще работят по-тясно в борбата с ислямския екстремизъм в Близкия изток, за решаването на проблема с иранската ядрена програма и ядрената програма на Северна Корея, посочи Кери.

Той съобщи, че руската страна се е съгласила на размяна на разузнавателна информация за действията на групировката "Ислямска държава" в Ирак и Сирия. Сергей Лавров каза, че по сведения на Москва до 500 бойци от Русия са се присъединили към ултрарадикалната групировка.

Сред останалите обсъждани теми са били епидемията от ебола, Афганистан, ситуацията в Близкия изток.

ЕС ще обсъжда санкциите

Преоценката на санкциите на Евросъюза срещу Русия ще се състои в края на месеца, каза вчера говорителката на външнополитическата служба на ЕС Мая Кочиянчич.

Вземаме под внимание нареждането на руския президент за изтегляне на войските от границата с Украйна. Това може да отслаби напрежението в обстановката. ЕС ще следи внимателно развоя на събитията на тези места и главно дали се изпълняват нарежданията, подчерта говорителката.

Среща Путин - Порошенко

Президентите на Русия и на Украйна Владимир Путин и Петро Порошенко в телефонен разговор потвърдиха взаимната готовност да продължат обмена на мнения, включително по газовия въпрос, в кулоарите на предстоящия в Милано на 16 и 17 октомври форум "Азия - Европа".
Това съобщи вчера пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС.

Разговорът се състоя по инициатива на украинската страна.

"Бяха обсъдени възможни мерки за съдействие за мирното уреждане на обстановката в югоизточна Украйна", се посочва в съобщението на пресслужбата.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    88
    88
    2 0
    09:59, 15 окт 2014
    Те и паяците се изтеглиха от моето мазе,но паяжините останаха и продължават да хващат мухите навъртащи се наоколо...
Последни новини