78 домакинства от Кърджалийско включени в „Европейско здравно интервю"

78 домакинства от Кърджалийско са включени в анкетно изследване „Европейско здравно интервю – 2014". Целта му е да се събере информация за здравето, начина на живот и ползването на здравни услуги от хората в Европейския съюз. В региона вече са обучени анкетьори от Териториалното статистическо бюро, които ще анкетират от октомври до януари лица на 15 години и над тях.

Домакинства са от град Кърджали, Крумовград, Момчилград и селата Соколяне, Рани лист, Каялоба, Джанка, Светулка, Габрово и Великденче. Те са включени в статистическата извадка на случаен принцип. Предстои с жителите да бъдат проведени персонални интервюта и попълнени въпросници, които съдържат въпроси за самооценка на здравето. Има и такива за ползването на медицински услуги, болнично лечение, употреба на медикаменти, свързани с физическа активност, консумация на плодове и зеленчуци, тютюнопушенето и употребата на алкохол.

Изследването се провежда на всеки пет години, а резултатите се очаква да станат ясни през ноември следващата година, уточни Мария Желева, директор на Териториалното статистическо бюро - Кърджали.

Данните от анкетирането през 2008 г., показват, че в област Кърджали най-много хора определят здравето си като „добро"- 60.1%. Едва 1.6% смятат, че здравословното им състояние е „много лошо". Предстоящото изследване ще покаже дали има промяна в здравния статус и в отношението на хората към тяхното здраве.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини