Кадиев се обяви против коалиция с ГЕРБ

„Преференциалният вот беше пълен успех и вля много нова енергия. Благодарение на него много хора гласуваха за БСП, които иначе не биха", каза в сутрешния блок на ТВ7 Георги Кадиев от БСП, като даде пример с Весела Лечева, която от последното място се издига до второто във Велико Търново, благодарение на преференциалния вот, но няма да успее да влезе в парламента, тъй като БСП има само един мандат там.

„Хората могат да гласуват срещу това как се разпределят мандатите от Кюстендил. Надявам се обаче това да не е расистки протест, тъй като това би ни върнало много назад. Такива неща се случват, това е недостатък на Изборния кодекс. Миналата година имаше подобен случай във Видин. Трябва да се направи отделен МИР за хората в чужбина, за да няма такива обърквания и за да могат хората там също да гласуват преференциално", коментира той протестите в Кюстендил срещу избирането на Бат Сали за депутат.

„Аз претендирам, че съм от хората, които привличат гласове към БСП. Не мисля, че съм единак. Може би съм малко по-краен, но изразявам мнението на доста други хора", коментира той позицията си спрямо БСП.

Същевременно той бе категоричен, че Михаил Миков не трябва да подава оставка сега, тъй като е на председателския пост от 3 месеца, но ако след година има също толкова голяма загуба, никой няма да му прости.

„Ако нямаше преференциално гласуване, резултатите за БСП щяха да са още по-малки", добави той и поясни, че има едно желание - да бъде силен депутат.

„Аз лично съм противник на коалиция с ГЕРБ, защото това означава да сме по-малкия партньор, който винаги губи. Същевременно трябва да забравим всичко, което ГЕРБ направи. Това не е решение за никого. Само избирателите могат да кажат какво искат - нека се направи референдум и членовете на БСП да отговорят кое е най-правилно, но никой не иска да го направи този референдум", каза още той.

„¾ от членовете на БСП не искат коалиция с ГЕРБ, но ако в тази коалиция се вмести и ДПС, повечето хора ще откажат", добави Георги Кадиев.

Според него правителство на малцинството е изключено, тъй като броят не депутатите на ГЕРБ е прекалено малко.

„Трябва да има и партии, които тайно да подкрепят това правителство", добави Кадиев и прогнозира, че по-скоро правителство изобщо няма да има.

„Като слушах Радан Кънев какви условия поставяше, не мисля, че Реформаторите са близо до споразумение с ГЕРБ. Възможно е ГЕРБ да се опита да направи четиристранна коалиция, но е трудно", допълни той.

По негови думи едно програмно правителство би могло да бъде решение на ситуацията

Източник: актуално

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини