Кюстендил и Дупница въстанаха срещу Бат Сали и ДПС

Стотици жители на Кюстендил и Дупница протестират срещу влизането на Александър Методиев - Бат Сали от ДПС в НС заради преразпределение на гласовете от чужбина.

Все още се очакват официалните данни, но най-вероятно ромският кандидат от листата на ДПС ще получи мандат в новия парламент. Заради преразпределението на гласовете от Турция, макар Методиев да е получил 864 гласа в Кюстендил, ще стане депутат, докато например Антон Кутев от БСП, който има около 8000 гласа в Силистра, изпада от Народното събрание.

В Кюстендилски регион ДПС има най-ниския резултат в цялата страна - 1,4%.

На протеста под наслов "Да спрем подмяната", който се проведе пред сградата на Областна администрация, където се помещава и РИК-Кюстендил, се събраха кметове от селата в общината, общински съветници, представители на политически партии, футболни фенове, граждани. Присъстваха кметът на града Петър Паунов и Иван Андонов, заместник-председател на Общинския съвет, предадоха БТА и "Фокус".

Протестиращи от ВМРО донесоха макет на черешово топче и издигнаха десетметров транспарант с надпис "Кюстендил е град на патриоти, нищо общо с ДПС и Бат Сали". Хората носеха и по-малки плакати с надписи: "Край на подмяната", "Бат Сали вън от парламента" и други.

Вчера по-малък протест се проведе и пред ЦИК в София.

Днес кметът Паунов се обърна към протестиращите с думите:

"Кюстендил е рибената кост в гърлото на ДПС. Да знаете, че от тук цяла България ще пламне. Сега сбъркахте. Вие въставате срещу България, рибената кост е Кюстендил. От тук се отрови цялата ви корупционна схема”.

Паунов коментира пред БНР, че гражданското недоволство е заради опит да бъде подменен вотът на местните хора.

 "62 000 души са гласували, многомандатен район от 4 мандата, ДПС – 8-ма политическа сила – и получават мандат, като четири политически партии не получават мандат. Те са с най-нисък резултат - 860 гласа. Между другото и преференциите за този човек са впечатляващи – 42. Хората се чувстват излъгани", заяви още кметът.

Той подчерта, че са били осигурени честни и спокойни избори, но щом се подменяли резултати, нямало как да бъде удържано напрежението.

Паунов бе категоричен, че не се цели провокация, но е важно "всички тези закононарушения, които се извършват в турските секции", да бъдат проверени от ЦИК и да има справедливо разпределение на мандатите. 

 "От 9 общини, 800 гласа, 8-ми резултат, най-слаб в България, няма такава математика и няма такъв закон!", подчерта кюстендилският градоначалник.

Започнала е подписка, в която само за 10 минути са били събрани 1000 гласа.  На сесия по-късно днес, общинските съветници ще приемат специална декларация.

Междувременно Цветозар Томов от ЦИК коментира пред bTV, че в случая няма подмяна на вота на хората. По думите му това изкривяване се получава заради метода, по който се изчисляват мандатите.

 "Проблемът е, че има регионално разпределение и след това национално преразпределение, когато се взимат гласовете извън страната. Имаме несъвършена система на изчисляване на мандатите. Това не е справедливо, но е обективен резултат от един математически метод", обясни той.

Бат` Сали, който е от Самоков, беше депутат от ДПС и в предишния парламент. Тогава той влезе на мястото на Емил Иванов от ДПС, който стана управител на София - област.

Междувременно пловдивският кандидат за депутат Захари Георгиев от БСП изпада от списъка с народни представители за сметка на бившия ректор на УНСС Борислав Борисов от АБВ.  "Нашият мандат е взет от АБВ заради крайно неадекватния метод, по който се преразпределят мандатите между политическите партии в България – печелят най-малките партии", коментира Захари Георгиев.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини