Радан Кънев към РБ: Лидерските импровизации са недопустими

Лидерът на ДСБ Радан Кънев обяви, че няма да участва в среща с останалите лидери от Реформаторски блок и определи техни "импровизации" за недопустими.
Повод за позицията му станаха изявленията на председателите на СДС - Божидар Лукарски, и на ДБГ - Меглена Кунева, които демонстрираха готовност да подкрепят правителство с премиер Бойко Борисов.

Едниствено Кънев обяви твърдо, че няма да се съгласи с това, с което потвърди предизборната декларация на Блока, че няма да подкрепят кабинет, в който премиер, вътрешен и финансов министър са лица, вече заемали тези постове.

Председателят на ДСБ написа в профила си във Фейсбук:

"Тъй като е вероятно да се появят различни версии: Днес ще отсъстваме от срещата между лидерите на партиите от РБ. Причината не е, че не търся съгласие помежду ни. Напротив - от вчера НР на ДСБ има конструктивно и разумно решение, което ще представя на колегите от другите партии и Гражданския съвет. Разбрах обаче, че част от партиите в Блока не са провели още заседания и не са взели решенията си. Преди да има официално позиции, не може да има обща - чуваме само личните позиции и амбиции на отделни лидери. А те са видимо различни".

Кънев добавя, че остава оптимист - с помощта на партийните си ръководства и Гражданския съвет, всички парти в РБ да стигнат до обща позиция, "която да смири интереса на лидерите и да отговаря на обещанията ни към и избирателите".

"Доверието към нас е на краткосрочен кредит с голяма наказателна лихва. Лидерските импровизации са недопустими. Извинявам се, ако съм допуснал излишно напрежение и призовавам да не занимаваме обществото с лични мнения и интереси. Дължим сериозност, твърдост и отговорност", написа още той.
По време на предизборната кампания отново Кънев обвини лидерите на други партии от блока, че прокарват политиката на Борисов.
По-рано днес Меглена Кунева заяви, че не трябва да се предполага, че РБ ще е против кандидатурата на Борисов за премиер, защото нямало друго предложение.

В изборната нощ пък Божидар Лукарски заяви, че декларираното от РБ, че няма да подкрепи кабинет, оглавен от лидера на ГЕРБ, било "трик". След това пък излъга, че не е използвал тази дума, което беше доказано със запис на изявлението му.

Думите му предизвикаха остра реакция в социалните мрежи и отново само от ДСБ. Петър Москов заяви, че това е недопустимо, че Лукарски трябва да се извини и да даде обяснение, както и че ще бъде санкциониран.

По думите на Москов, РБ няма да подкрепи правителство на малцинството на ГЕРБ.

Вчера пък Корман Исмаилов от Народна партия "Свобода и достойнство" коментира пред БНТ, че не изключва вариант някоя от партиите в РБ да се оттегли от коалицията. По думите му някои от тях имат проблем с отказване от партийните си амбиции и изпитват страх от обезличаване.

"Това са по-младите партии, не говоря за БЗНС. При СДС го има този проблем", уточни Исмаилов.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини