Частни осигуровки за безработица

Пенсионноосигурителните дружества да учредяват и да управляват фондове за допълнително доброволно осигуряване за безработица. Това предложение е обсъждано на заседание на Консултативния съвет по пенсионната реформа, научи „Преса“.

В момента има само задължителна вноска за безработица, която е 1% върху заплатата и се плаща в съотношение 60 към 40 между работодателя и служителя. Идеята е да се въведе и допълнителна осигуровка за този риск. Така хората, които останат без препитание, ще си осигурят алтернативен доход - дружеството ще им дължи това, което имат по партидите си. Сега хората масово вземат обезщетение за безработица от общественото осигуряване около минимума - между 150 и 200 лв.

Още през 2003 г. Кодексът за социално осигуряване (КСО) даде възможност да се учредяват осигурителни дружества за безработица и за професионална квалификация. За разлика от пенсионните дружества, които бързо се развиха, до момента не е подадено нито едно заявление за издаване на лиценз за извършване на такава дейност.

Против идеята пенсионните дружества да се занимават и с осигуровки за безработица са се обявили представителите на Комисията за финансов надзор в консултативния съвет. Аргументите им са, че става въпрос за услуги от коренно различни области, което ще утежни прекомерно дейността на дружествата. Ако се предлагат едновременно, има предизвикателства за капиталовата адекватност и сигурността на компаниите, изплащащи задължителни пенсии. Има риск осигуряването за безработица да се окаже нерентабилна дейност.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини