Тютюнът става и за отопление

Тютюнът може да се ползва не само за пушене, но и за отопление, твърди доц. д-р Христо Бозуков, председател на Селскостопанската академия.

Това стана ясно от доклада му на тема“Тютюнът като енергийна култура с висок екологичен потенциал“,изнесен вчера по време на научна конференция в Кърджали, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.“В момента от тютюневото растение се използват само листата, а те са 30%. Останалите корени, филизи, стъбла и семена не се използват, но нашите изследвания и анализи показаха, че от стъблата може да се произвеждат пелети, с които да се загряват котли за домашно парно“,заяви ученият. Според него тютюневите пелети са с почти същата калоричност като тази на дървените.“Годишно е възможно да се произвеждат около 90 000 тона пелети от тютюневи стъбла. Ако през зимния сезон едно домакинство изразходва 10 тона от това гориво, поне 9 000 семейства ще допринесат за спасяването на цяла гора от дървета“,посочи Христо Бозуков. Той допълни, че от тютюневите семена може да се добива масло за дизелова добавка, а от филизите на растението – биоетанол. Ученият представи темата като неразривно свързана с поминъка в Кърджалийска област. Според него тютюнът е култура, която дава препитание на много хора и която ги задържа в региона, а без нея той би се обезлюдил напълно.“Агресивната кампания на Световната здравна организация против тютюнопушенето се изражда и в борба срещу културата тютюн. Аз винаги съм твърдял, че в България дори и един стрък тютюн да не се отглежда, ще се внасят цигари и пак ще се пуши. Защо обаче ние, които имаме възможност да отглеждаме тютюн, култура, която е от огромно значение, както фискално, така и икономическо и социално, да я изоставим“,запита Бозуков. От 13 до 18 октомври в Москва ще има конгрес на СЗО, на който ученият ще участва като част от българската делегация и ще защити българския ориенталски тютюн.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ин
    Инфо Папагал
    0 0
    17:15, 3 окт 2014
    Перманентни глупости от хлъзгави субекти,изместващи истинските проблеми относно предназначението на тютюна и по веригата на тютюневия бизнес.

Още новини

Последни новини