Откриха реставрираната джамия на 7-те моми в Кирковско

  Лидерът на ДПС Лютви Местан е дарил лични средства за обновяването на религиозния храм, такава била и повелята на неговите родители 

 

Днес в Кирковското село Подкова откриха напълно обновения религиозен храм „Джамията на 7-те моми”. Храмът, изграден преди повече от 500 години  е реставриран по спечелен проект на община Кирково. На тържественото откриване присъства политическият елит на ДПС начело с лидера Лютви Местан. От джамийското настоятелство връчиха  плакет на Местан, който е подпомагнал и  с лични средства  обновяването на мюсюлманския религиозен дом. „ Подарявате ми този плакет, но той е на цялата общност тук. Аз изпълних повелята  на моите родители да подпомогна, с каквото мога  тази джамия. Днес е един особено щастлив ден за мен. Тук мина моето детство. Виждайки сега това минаре, аз се чувствам много горд”, каза развълнуван Местан. Той помоли медиите да отбележат, че на откриването на джамията, няма да говори предизборно и затова ще  си позволи да  поздрави  съселяните си на майчиния си език. „  Ние в ДПС не смесваме религията  с политиката.  Предизборно ще говоря от  трибуната. Но, колко  жалко, че живеем в 20-ти век, а нямаме право официално да говорим на майчиния си език”, каза  лидерът на ДПС. Той беше бурно аплодиран от хилядите кирковчани и гости на празника. В момента джамията в Подкова е паметник на културата. Тя е уникална и с това, че е сглобена без да е използван нито един пирон, затова я наричат и „Дървената джамия”.

Името „Джамията на седемте моми” пък е свързано с интересно предание за силата на човешките възможности. В изчезналото отдавна село Рамоллар живели седем девойки, влюбени в седем момъка - войници. През Средновековието, когато войните следвали една след друга, младите мъже били призовани в султанската армия. Момите се надявали, че техните любими ще се завърнат живи и здрави. Но съдбата решила друго. Дошла тъжната вест, че и седмината са загинали в сраженията. Сломени от скръб, девойките решили да не се омъжват никога, а да се отдадат на вярата. Събрали чеиза си, продали го, а с парите купили дървени трупи, с които започнали градеж на джамия. Тя била построена за една нощ, но след това момите изчезнали.

Повече никой не ги видял, нито чул за тях. Изгубили се в мрака на нощта, но оставили след себе си храм и легенда, които просъществували през вековете.

 Арда нюз

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Дь
    ДЬОНМЕ
    2 0
    14:36, 19 окт 2014
    В4жте Местан как плитко лъже и заблуждава мюсюлманите, Защото исляма е мъжка религия. Той не включва в личния състав на Мохамед нито една жена светица.Митът е от ронното християнство по тези земи,чиито църкви турците разрушават, а послушничките и отците на храма обикновено са писичали и на мястото изграждали Джамия.Почти всички джамии по нашите земи имат такава история.Но ние българите вече дълбоко спим и те използват съня ни.
Последни новини