Забраняват лова на 5 октомври

На 4 октомври се открива груповият лов на дива свиня, както и ловът на местен дребен дивеч, съобщи пресцентърът на Министерството на земеделието и храните.
Във връзка с провеждането на предсрочните парламентарни избори на 5 октомври, неделя, и с цел недопускане на инциденти по време на ловните излети същия ден няма да е ловен и за него няма да се утвърждават графици за ловуване. Той ще бъде компенсиран по Коледните празници, когато ще има един допълнителен ден за ловуване на едър дивеч според ловния закон.
Забранена е употребата на алкохол преди и по време на лов. Ловец с наличие на концентрация на алкохол в кръвта над 0.5 на хиляда, наркотични или упойващи вещества, се наказва с глоба от 200 до 2000 лв. Всички ловци трябва да са екипирани с шапка, жилетка или облекло с ярък сигнален цвят. При липса на светлоотразителни елементи, те подлежат на санкция в размер от 100 до 500 лева.
При използване на гладкоцевно оръжие по време на групов лов на дива свиня се забранява използването на сачми с диаметър над 6 мм. Разрешена е употребата само на боеприпаси тип "куршум". Тази мярка се налага с цел ограничаване на инцидентите при провеждането на ловните излети, съобщават от агроведомството.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини