Ботевци отбелязаха Европейския ден на езиците

Езиковите умения са необходимост и право на всеки – това е едно от основните послания на Европейския ден на езиците - 26 септември, което достигна до всеки новоприет ученик в ГПЧЕ „Христо Ботев” във випуск 8 клас.
В Европа 800 милиона европейци, представени в Съвета на Европа от 47 държави членки, се насърчават да изучават повече езици не само в училище, а и извън него. Съветът на Европа окуражава многоезичността навсякъде в Европа, убеден, че езиковото разнообразие е средство за постигане на по-голямо междукултурно разбиране и ключов елемент от богатото културно наследство на континента ни. Затова от 2001 година денят 26 септември се отбелязва като международен ден на езиците.
По повод деня на езиковото многообразие учителите по английски, немски и френски език от езиковата гимназия, която от години е член на европейското семейство на полиглотите, бяха подготвили кратка информация за историята на празника и честванията му в Европа като акцентираха върху популяризиране на богатото езиково и културно разнообразие и необходимостта то да бъде опазвано и поощрявано.
За повишаване нивото на многоезичност и на международно общуване се погрижиха езиковите асистенти от Англия и Германия, които ще работят в Гимназията през учебната 2014/2015г. Никол Пилар- доброволец по програма на „Фулбрайт” и Макси - Софи Шик - асистент по програма „Културвайт”, подготвиха четири интерактивни игри за всички 178 новоприети Ботевци - „Memory cards”, „Brain game”, „Аlphabet”, „На МОЛ в Европа”. Гост на уроците за езиковото многообразие бе и културното аташе на САЩ госпожа Тами Палчиков, която бе решила днес да посети кърджалийската гимназия. Тя бе впечатлена от ентусиазма на доброволките и от мотивацията на учениците в стремежа им към усвояване на чужди езици.
Чрез забавлението, смеха и играта осмокласниците научиха интересни лингвистични фрази на всеки от 24-те официални езици, коментираха презентации и се снимаха пред обособения кът „26- септември - Ден на европейските езици”. Въодушевени от празника, който те честват за първи път, споделиха, че да учат в ГПЧЕ „Христо Ботев” за тях е привилегия и отговорност, с която се гордеят и обещаха да продължат добрата традиция на чуждоезиковото обучение в ерата на полиглотите.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини