Екип от 13 души ще се грижи за децата в Центъра за настаняване в Момчилград

14 възпитаници на специализирани домове, лишени от родителска грижа, ще приеме Центърът за настаняване от семеен тип в Момчилград, обявиха днес на встъпителна конференция по проект на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, схема „Да не изоставим нито едно дете”. Стойността на проекта е 314 919 лева.
За децата ще полага грижа квалифициран екип от 13 души – ръководител на центъра, пет детегледачки, две медицински сестри, двама възпитатели, хигиенист и помощен персонал. В Центъра са предвидени и места и за две деца от община Момчилград.
Приключени са строителните дейности и цялостното оборудване на сградата. Това стана възможно по проект, реализиран по Програмата за развитие на селските райони на стойност 675 688лв.
Директорът на дирекция „Социално подпомагане“ в Кърджали Нермин Мехмед поздрави община Момчилград, за това, че се включва в процеса на деинституционализация на децата от Домовете. След настаняването им ще се сблъскаме с проблемите на възпитанието и изграждането на тези деца. Много важно е отношението към тях. Смятам, че този процес в Момчилград ще върви успешно, добави Мехмед.
Центърът ще започне работа в началото на 2015 година, обяви ръководителят на проекта Ваня Петрова. Началото на втория етап от изграждането му е поставено на 1 август 2014 г. В момента тече процедура по подборна персонала. След 3 октомври назначение на работа ще преминат обучение. Ще посетят и действащ Център, за да обменят опит с колегите си.
Специалисти ще подготвят преместването на децата от Домовете в Центъра в Момчилград. Те ще работят в институциите, където са настанени бъдещите питомци на Центъра. През ноември и декември ще продължи подготовката на децата за извеждането им от Домовете, вероятно през декември ще бъдат настанени в Центъра и той ще заработи от началото на януари 2015 г. След откриването на Центъра в продължение на три дни момчилградчани ще имат възможност в Дните на отворени врати да се запознаят с дейността му, каза Петрова.
Персоналът ще полага грижи за децата в рамките на 24 часа. Те ще посещават детски градини и учебни заведения в града, ще бъдат подпомагани от ресурсни учители, ще посещават Дневния център в града, ОДК, както и обществени мероприятия.
Ефектът от работата на Центъра е да се подпомогне деинституционализацията на децата, да се създаде възможност да бъдат активни и сами да вземат решения за живото си, както и създаването на нови работни места в община Момчилград, каза Ваня Петрова. Децата ще са на различна възраст. Адаптирането им ще е трудно и за самите тях, и за персонала, добави тя.
Интересът към работата в Центъра е голям, но трябва да се има предвид, че не става въпрос за работно място, а за отговорност, добави зам.-кметът Ерол Мехмед. Според него положително е това, че в града има Дневен център за деца с увреждания както и Център за обществена подкрепа, които ще оказват подкрепа при адаптирането на децата. Очакваме, че ще се справим със ситуацията, бе категоричен Ерол Мехмед.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини