Коалицията удари петролните кладенци на ”Ислямска държава” (видео)

САЩ и арабските им партньори нанесоха нови удари срещу "Ислямска държава" в Сирия, насочени срещу контролираните от групировката петролни рафинерии.
Петролните рафинерии осигуряват около 2 милиона долара дневно на "Ислямска държава", заяви говорителят на Пентагона контраадмирал Джон Кърби след приключването на въздушните удари и завръщането на самолетите в базите им.

Джихадистите контролират множество рафинерии в Ирак и Сирия и осигуряват финансирането си, като продават контрабандно петрола чрез посредници в Ирак, Иран, Йордания и Турция, отбеляза АФП, цитирана от БТА.

Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства са участвали в нанасянето на ударите, потвърди той информация, съобщена по-рано от Франс прес и Ройтерс с позоваване на анонимни източници. 

"Повечето от самолетите в тези мисии бяха всъщност самолети на коалицията, а не на САЩ", добави Кърби.

Йордания също се е включила в атаките, като е нанесла един въздушен удар, съобщи БНР. 

Жертви при атаките

Най-малко 14 джихадисти и петима цивилни са убити при ударите на коалицията срещу "Ислямска държава" в Сирия. По данни на базирания във Великобритания Сирийски център за наблюдение на човешките права джихадистките бойци са били убити при ударите срещу провинция Дейр аз Зур снощи, а цивилните - при удари в областта Хасака.

Нови сили в коалицията 

Белгия взе решение да се включи в международната военновъздушна операция срещу "Ислямска държава" с шест изтребителя-бомбардировачи Ф-16. Белгийското министерство на отбраната уточни, че става дума само за нанасяне на въздушни удари по позициите на групировката в Ирак.

Холандия ще разположи шест изтребителя Ф-16 в подкрепа на водените от САЩ удари срещу джихадистката групировка "Ислямска държава" в Ирак.
 
Гърция ще вземе участие в международната коалиция, обяви външният министър Евангелос Венизелос, цитиран от ИТАР-ТАСС и БТА. Южната ни съседка ще се включи чрез хуманитарна помощ и чрез оръжейни доставки за бойците в иракски Кюрдистан.
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини