Започна монтажът на „Лафките”,фирмата "Табак Маркет” превзе и Кърджали

Фирма „Табак Маркет” АД,която спечели конкурсът за поставяне на павилиони в Кърджали започна техния монтаж.Ще бъдат монтирани общо двадесет будки „Лафка”,които са с модерен дизайн и оборудвани с климатици.Освен това фирмата ще постави двадесет спирки за своя сметка.Будките се поставят на общински терени,на възлови места в центъра  и по кварталите.Схемата е одобрена от главния архитект на общината Петя Назърова.

Дребните търговци  са притеснени от очакваната конкуренция на двадесетте павилиона „Лафка”. В конкурсът ,който се проведе участваха само две фирми. Решението за премахването на старите и амортизирани будки бе взето на сесията през ноември 2013 г. само с гласовете на ДПС, а групите на БСП и ГЕРБ се противопоставиха категорично на намерението да се отваря път на монополист в търговията с вестници, цигари и др. Изискването за гарантирана инвестиционна програма от 300 000 лева, авансово плащане на 50% от наема и гаранция в размер на 50 000 лева,  са непосилни изисквания за местния бизнес, коментират предприемачи. Според съветници от БСП конкурсът се наглася по мярката  Делян Пеевски ,който се сочи за собственик на Табако Маркет АД.

Кметът Хасан Азис заяви при дебата: „Хората, които ще работят в новите будки, няма да дойдат отвън, а ще бъдат местни и ще разполагат с по-добри условия на труд и вероятно с по-високо заплащане. Освен това в тях ще работят и повече на брой хора .За мен по-важното е да има промяна в градската среда и по-добри условия за работа. Никой не е по-голям от закона, щом той позволява и външни фирми да стъпят в Кърджали, значи може“. Така кметът контрира нападките, че монополист ще ликвидира малки местни фирми и ще плаща данъци не в Кърджали, а в столицата.

Кърджали бг вести

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини