Троен празник за община Момчилград в края на седмицата

Село Пиявец трескаво се готви за традиционния Празник на планината на 27 и 28 септември (събота и неделя). За поредна година местни жители и гости от региона се събират на обща трапеза в подножието на най-високия връх в Източните Родопи – Стръмни рид/960 м/. Празникът се чества отблизо 300 години насам, известен още като „Даг байрамъ“. Всяка година организацията се поема от различни села – Пиявец, Кременец, Ралица.

Предстоящият уикенд поднася троен празник за жителите на община Момчилград, тъй като селата Гургулица и Равен отбелязват традиционни есенни маета. На 27 септември/събота/ е маето в село Гургулица. Ден по-късно е вторият по големина в района есенен събор в махала Кедикчал. По време на маетата се извършват различни ритуали, благодарствени молитви, приготвя се курбан, организират се благотворителни акции. Традицията датира от векове. Ръководството на община Момчилград отново ще уважи всички празници.

Сериозен интерес сред жителите на общината буди откриването на реставрираната дървена джамия в село Подкова/община Кирково/, чиято история датира отпреди 600 години. Известен още като Джамията на седемте моми, религиозният храм е уникално творение на старата архитектура. Откриването му ще се състои на 28 септември/неделя/ от 10.00 часа.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини