САЩ и Китай се споразумяват за климатичните промени

САЩ и Китай са готови да поведат усилията за ограничаване на вредите върху околната среда.

Участниците в срещата на високо равнище по въпросите на климата в Ню Йорк се съгласиха да разширят използването на обновяеми източници на енергия и да спрат изсичането на тропическите гори до 2030 г., да подобрят производството на храни и да увеличат автомобилите, захранвани с електроенергия, с 30% до 2030 г., предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Президентът на САЩ Барак Обама съобщи, че на среща с китайския вицепремиер Чжан Гаоли са стигнали до съгласие, че САЩ и Китай - двете страни с най-големи емисии на парникови газове, имат отговорността да бъдат лидери в борбата с климатичните промени.

Обама призова за сключване на амбициозно споразумение на конференцията за климата в Париж в края на 2015 г. Той подчерта, че САЩ ще успеят да постигнат обявената през 2005 г. цел да намалят емисиите на парникови газове със 17% до 2020 г.

"Бъдещо глобално споразумение за климатичните промени трябва да включва твърди ангажименти от нововъзникващите пазари и да преодолее разделението бедни-богати страни, което спъва напредъка на преговорите в ООН. Този път ни трябва споразумение, което да отразява икономическите реалности в следващото десетилетие и по-нататък", допълни Обама.

Междувременно генералният секретар на ООН Бан Ки-мун критикува, че Зеленият фонд на ООН за борба с климатичните промени е събрал едва 2,3 милиарда долара, 1 милиард от които обещани вчера от Франция, предаде Франс прес.

Тази сума е твърде далеч от целта, която фондът си е поставил - до края на годината да събере 10 милиарда долара и по 100 милиарда годишно след 2020 г.

Тези пари трябва да подпомогнат бедните страни да преминат към обновяеми източници на енергия и да се справят с последиците от климатичните промени. Бан съобщи, че частни банки са се ангажирали да емитират зелени облигации за 20 милиарда долара и че компании са готови да удвоят зелените си инвестиции до края на 2015 г. на 82 милиарда долара.

Държавният секретар Джо Кери съобщи, че САЩ ще предоставят 15 милиона долара за програма на Световната банка за изработване на проекти за намаляване на замърсяването с метан.

Освен това Вашингтон се ангажира да снабди развиващите се страни с научни и други инструменти за прогнозиране на ефектите от климатичните промени и разработване на модели да справяне с тях. Някои от обещаните средства са разработени от НАСА и Геофизичният институт.

Други страни, участващи в срещата, обещаха най-малко 5 милиарда долара, за да се помогне на света да стане по-устойчив.

Германия съобщи през юли, че предоставя на фонда 1 милиард долара.

Китай, един от най-големите замърсители заедно с Индия и САЩ, настоя индустриалните държави да спазват задължението си и да подкрепят финансово и технологично развиващите се икономики. И Китай, и Индия изпратиха в Ню Йорк представители на ниско равнище.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини