Над 3200 души са загубили живота си във войната в Украйна

Конфликтът в Украйна е отнел живота на 3245 души, сочат нови данни на ООН от 21 септември, които днес бяха представени в Женева пред Съвета за човешките права от заместник генералния секретар Иван Симонович, който отговаря за правата на човека.

Равносметката към 21 септември дори достига "3543 убити, ако включим 298-те жертви на катастрофата на самолета на Малайзийските авиолинии", допълни Симонович, според когото данните може да са "значително по-високи, защото се основават само на разполагаемите източници".

Той уточни в доклад за положението в Украйна, че наблюдателите от ООН на място съобщават, че средно 11 души дневно са убивани в сблъсъците между армията и проруските въоръжени групировки между средата на април и средата на юни. Между средата на юли и средата на август тази цифра е нараснала над три пъти със средно 36 убити на ден. След това тя скочила на средно 42 убити на ден до примирието на 5 септември.

Оттогава средно на ден са убивани 10 души, уточни представителят на ООН. Броят на задържаните от въоръжените групировки хора е между 500 и 800 души. Според доклада в контролираните от тях зони въоръжените групировки "отвличат хора за откупи, за принудителен труд или за размяната им с техни задържани членове от украинските власти".

"В зоната, над която правителството си възвърна контрола, е много важно да се позволи безпристрастно и пълно разследване на обвиненията в злоупотреба с човешки права и нарушения, извършвани едновременно от редовните сили и от батальоните с доброволци", подчертават авторите на доклада.



Read more: http://europe.actualno.com/Nad-3200-dushi-sa-zagubili-jivota-si-vyv-vojnata-v-Ukrajna-news_51314.html#ixzz3EDLoipOl

Източник: актуално

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини