Шествия за климата ще се проведат днес в цял свят

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун и актьорът Леонардо ди Каприо ще се присъединят днес към хиляди души в шествие по улиците на Ню Йорк, призоваващо за по-активна борба с последиците от човешката дейност върху глобалния климат.

Походът в Манхатън е само един от над 2000 подобни шествия, които ще се проведат в неделния ден по света.

Те предшестват посветена на климата среща на 125 държавни глави в ООН, които се събират във вторник. На него обаче няма да присъстват лидерите на Руся, Китай, Индия, Австралия и Канада.

Това е първото подобно събиране от климчатичната среща на върха в Копенхаген през 2009г. и ще се опита да постигне напредък за ново глобално споразумение, което да бъде подписано от свички държави до края на 2015г.

На шествието в Ню Йорк освен Ди Каприо, който е специален пратеник на световната организация за климата, ще се включат бившият вицепрезидент на САЩ Ал Гор и френският външен министър Лоран Фабиус.

На улиците ще излязат художници, артисти, учени, религиозни водачи и фермери. През Манхатън ще преминат също оцелели от ураганите "Санди" и "Катрина", както и представители на индианските племена в Южна Америка.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини