Стачка: Миньори не излязоха от рудник ”Черно море”

Работниците от бургаската мина „Черно море“ започнаха ефективна стачка заради неизплатени заплати. Те протестират под земята.
42-мата миньори от нощната смяна, които приключват работа в 7 часа, останаха в рудника. Те са започнали работа в полунощ.

Ростислав Радуков, председател на синдиката на миньорите от КТ "Подкрепа" заяви, че колегите му няма да излязат, докато не получат дължимите им заплати.

"Протестът е изцяло насочен към държавния орган НЕК, защото той не се разплаща с ТЕЦ-а. ТЕЦ-ът няма как по обратния път да преведе пари на мината, която да плати заплатите на нашите работници. Аз съм един от тях. Заплатите не са плащани за юли и за август", разкри по БНР Радуков.

По-рано тази сутрин екип от трима минни спасители влязоха в рудника. Те посочиха че има опасност за здравето на миньорите, ако останат по-дълго под земята от осем часа.

Спасителите също ще останат долу колкото е необходимо.

От синдиката съобщиха, че на миньорите, които остават в мината, ще им се носи храна и вода. На място бе и областният управител на Бургас Павел Маринов, който отказа коментар пред журналисти, предаде "Фокус".

Миньорите започнаха преди два дни едночасови предупредителни стачни действия в началото на всяка смяна. До днес, когато започнаха ефективен протест.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини