"Боинг" и SpaceX ще започнат за извеждат астронавти до космическата станция през 2017 г.

НАСА ще си партнира с "Боинг" и SpaceX в изграждането на изградени и поддържани от частни фирми "космически таксита", които да извеждат астронавти до Международната космическа станция (МКС), съобщава "Ройтерс". Една от целите на договора с двете фирми е да се сложи край на зависимостта на САЩ от Русия в извеждането на астронавти.

Американската космическа агенция разгледа и офертата на "Сиера Невада корпорейшън", но избра да финансира дългогодишния си партньор "Боинг" и калифорнийската SpaceX. Общата стойност на договора за изграждане, сертифициране и поддръжка на новите летателни апарати е 6.8 милиарда долара.

"Боинг" ще получи 4.2 милиарда, а SpaceX – 2.6 милиарда. Калифорнийската компания е собственост на предприемача Елън Мъск, който е и изпълнителен директор на фирмата - произодител на електрически автомобили "Тесла Мотърс".

"За SpaceX е голяма чест, че НАСА ни гласува такова доверие", заяви милиардерът Мъск. "Това е важна стъпка в едно пътешествие, което ще ни заведе сред звездите и ще позволи на човечеството да живее на много планети", добави той.Очаква се първите полети на двете фирми да започнат през 2017 г. Космическият кораб CST-100 на "Боинг" ще бъде изстрелван на борда на ракети Atlas 5, създадени в рамките на партньорство между "Боинг" и "Локхийд Мартин". SpaceX от своя страна възнамерява да внесе подобрения в своята ракета Dragon, която понастоящем се ползва за доставка на товари до космическата станция.

Освен тестовите полети договорите на двете фирми включват и опция за между две и шест мисии до МКС. Фирмите обаче са собственици на космическите си апарати и си запазват правото да сключват договори с клиенти извън НАСА и дори да предлагат "космически туризъм".

Сключването на договорите беше спешено от влошаването на отношенията между САЩ и Русия в резултат на кризата в Украйна. Успехът на проекта ще сложи край на монопола на Русия върху извеждането на астронавти. НАСА днес плаща по 70 милиона долара на човек за полетите в руските капсули "Союз".

От 2010 г. насам НАСА е инвестирала приблизително 1.5 милиарда долара в различни фирми по програмата за разработване на частни космически полети. Дотук SpaceX и "Боинг" са спечелили най-много финансиране. Новите договори представляват развитие на публично-частно партньорство, което днес извежда товари до МКС и управлява лаборатория, издигната на 418 километра над земната повърхност. 

Източник: http://www.standartnews.com/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини