Десните в МБАЛ: Здравеопазването е във фокуса на нашата програма

Балансът на интересите на всички в системата на здравеопазването е от ключово значение за оздравяването й“, смята водачът на хасковската листа на „Десните“ Деница Сачева. Заедно с ръководителя на икономическия екип на коалицията Юлиан Войнов тя представи пред служителите на МБАЛ Хасково концепциите в предизборната платформа на „Десните“, свързани със здравеопазването и икономическото стабилизиране на държавата.

Възстановяването на модела на справедливост и солидарност е основната посока, в която ще работят „Десните“, подчерта Сачева. Повишаване от 4,1 на 6 на процента за здравеопазване от БВП е една от мерките. Това може да стане чрез повишаване на събираемостта на здравно-осигурителните вноски, както и чрез намаляване на значителна част от неефективните плащания.

Според Сачева държавата трябва да влезе в ролята си на балансьор. Тя посочи в подкрепа на това числа от статистиката. Според тях в момента всеки работодател или човек, който се самоосигурява, плаща средно по около 46 лв. здравна осигуровка на месец. В същото време здравните осигуровки, които държавата плаща за деца, пенсионери или хора в неравностойно положение, са два пъти по-малко. “Този факт сам по себе си дебалансира системата и е част от причините в здравеопазването да има непрекъснато финансови трудности“, подчерта Деница Сачева.

Според платформата именно от повишената събираемост на здравните осигуровки заетите във всички нива на медицинската професия ще могат да получават адекватно заплащане.

Премахването на корпоративното данъчно облагане върху държавните общински и частни заведения е друг от акцентите, както и въвеждането на нулева ставка ДДС за лекарствата, плащани от Здравната каса, също са сред предложенията на „Десните“ за реформа в здравеопазването.

Младите лекари и възможностите за тяхното развитие е специален приоритет в концепцията, подчерта Сачева. Според данните от 500-600 души, които завършват медицина годишно, България напускат 400-450. Затова предлагаме да се акцентира сериозно върху специализацията на младите лекари и върху умения по предприемачество, които могат да придобият, за да се развиват в професията и в самостоятелни частни практики“, обясни идеята Деница Сачева. Тя разкритикува работата на Министерството на здравеопазването по кандидатстването за финансиране по различните Оперативни програми на ЕС.

Сериозен акцент в платформата си „Десните“ слагат върху темата за Спешната медицина. „Тя е основен буфер за всички неразбории в здравеопазването. Оттам минават хората, които не са осигурени. А агресията към медиците в Спешната помощ е най-голяма, затова и демотивацията им е силна. За разлика от други партии ние не смятаме, че Спешната помощ може да се развива на основата на парамедицината, напротив, смятаме, че там има огромна нужда от инвестиции в хората“, подчерта Сачева. Затова дясната коалиция предлага мерки, свързани с нови регулации за Спешната помощ, като възможности за ранно пенсиониране, както и за получаването на допълнителни бонуси и квалификации.

Запазване на плоския данък от 10 % с необлагаем минимум за хората с най-ниски доходи, освобождаване от данъци за бизнеса, както и създаването на Закон за обявяване в несъстоятелност на физическите лица, са част от акцентите във финансовата програма на Десните, представена в МБАЛ от Юлиан Войнов.

 

Платен репортаж.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини