6711 ученици от 22 училища дадоха старт на учебната година в общината

756 първокласници от община Кърджали прекрачиха вчера за първи път училищния праг, а статистиката сочи, че те са 84 повече от миналата учебна година. Всички те получиха детски книжки с български народни приказки, с лично послание и подписани от кмета на града инж. Хасан Азис. Инициативата, която се провежда за десета поредна година. 
6711 ученици от 22 училища в общината стартираха вчера с тържества новата учебна 2014/2015 година. Училищните дворове се изпълниха с деца, учители и родители. И разбира се с много, много цветя. 
Нещо характерно отличи през тази година тържествата – учебните заведения откликнаха на призива на учителите от СОУ „Сава Доброплодни” - гр. Шумен, като се обърнаха чрез интернет страниците на учебните заведения към възпитаниците си и техните родители с молба на 15 септември да дарят в дарителски кутии в учебните заведения средства за пострадалите от наводненията райони на България.

ххх

Точно в 9 часа започна тържеството в ОУ «П.К Яворов» в кв. «Боровец» с издигане на българския трикольор на пилона в школския двор. През тази година тук се възпитават и обучават 480 ученици. 65 от тях са първокласници. Гости на тържеството бяха кметът инж. Хасан Азис, експертът по култура в областната администрация Вилдан Сафер, Даниела Апостолова – експерт в Регионалния инспекторат по образование. Под звуците на химна бе издигнат българския флаг на пилона в двора на училището, а знамето на школото бе посрещнато с мощно „Ура”. 
Ученици от школото, под ръководството на техните ръководители, бяха отделили от времето през лятната ваканция, за да подготвят богата музикална програма от песни и танци. 
Със слово за първия учебен ден към първокласници, останалите ученици, учители и родители се обърна директорът на училището Елена Янева. Тя определи изминалата 2013/2014 година като ползотворна за възпитаниците на училището, което все повече се превръща в желан техен дом и територия за развитие на възможности и таланти. Янева благодари на учителите за всеотдайния им труд, на кмета инж. Азис за грижите, които общината полага за образованието. Тя се обърна към порвалаците с думите „Добре дошли” и им пожела да се чувстват радостни сред новите си приятели, да се доверят на техните преподаватели и да им позволят да им предадат мъдростта и знанията си. „Образованието е пътя за постигане на вашите мечти. Ние вярваме във вашите възможности, вярвайте и вие в себе си”, пожела на учениците директорът на училището Елена Янева и изрази надежда, че през тази учебна година общината ще може да задели средства за саниране на сградата на училището. 
Те и техните преподаватели бяха поздравени и от кметът инж. Хасан Азис. „Настоящият 15 септември отваря пред вас вратите на знанието, а родното училище е един от най-светлите символи на националната ни идентичност. Затова нека с труд, любов и дързост направим настоящето да бъде стабилно и градивно и да се насочим с увереност и оптимизъм към бъдещето. Време е да влезнете отново в класните стаи, за да създавате и съхранявате духовното богатство във всяко учебно заведение”, каза в словото си градоначалникът, който се ангажира през тази и следващата година да се намерят средства за саниране на училището и подмяна на дограмите.

ххх

Точно в 9 започна тържеството за откриването на новата учебна година в най-старото училище в Кърджали – СОУ „Отец Писий”, което тази година навършва 101 години от създаването си. И тук тържеството започна с химна на България и издигане на флага на пилона в двора на училището. Негови гости бяха началникът на Регионалния инспекторат по образование Сашка Тръпкова, заместник-кметът на община Кърджали Иван Велев, директорът на ОДК Златка Пеньова, отец Ангел. Всички те поздравиха ученици, учители и родители по случай новата учебна година. Но преди тях това направи директорът на школото Златко Атанасов
„Историята на СОУ „Отец Паисий” е неразделна част от историята на нашия красив град, което през тази година чества 101-та си годишнина”, каза в словото си директорът на школото Златко Атанасов. То посреща началото на 2014/2015 учебна година с 54 паралелки, 1200 деца и 17 групи организирани в целодневното обучение за повишаване качеството на българското образование, финансирано от голям европейски проект. Най-вълнуващ бе днешния празник за 130-те първокласници, които прекрачиха за първи път прага на новото училище.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини