Франция започва разузнавателни полети над Ирак

Френският външен министър Лоран Фабиюс (в средата) по време на еднодневната конференция в Париж

Френски самолети започват разузнавателни полети над територията на Ирак в понеделник. Това съобщи френският външен министър Лоран Фабиюс, цитиран от агенция "Ройтерс", преди началото на международна конференция в Париж, на която ще бъде обсъдена заплахата от групировката "Ислямска държава" в Близкия изток. Екстремистите владеят значителни територии в Ирак и Сирия и през месец май обявиха създаването на халифат.

"Казахме на иракчаните, че сме готови и ги помолихме да ни упълномощят да летим над Ирак", каза Фабиюс пред френското радио "Интер". Министърът на отбраната Жан-Ив льо Дриан потвърди новината и съобщи, че самолетите ще излетят от френската база в столицата на Обединените Арабски Емирства Абу Даби.

При откриването на конференцията, в която участват близо 30 страни, френският президент Франсоа Оланд призова за международни действия срещу заплахата от страна на "Ислямска държава". "Заплахата е глобална и нашият отговор трябва да бъде глобален", каза той. "Борбата на Ирак срещу терористите е и наша борба. Трябва да се ангажираме заедно – това е целта на тази конференция", добави той.

До сега Франция е единствената страна, изразила директно желание да участва в американските атаки срещу "Ислямска държава", макар и само в Ирак. Великобритания, която беше един от основните съюзници на Вашингтон във при инвазията в страната през 2003 г., все още не е взела конкретно решение. Според Лондон Западът не трябва да предприема действия, без да се съобразява с местните власти, и не трябва да пренебрегва формирането на ново правителство в Багдад.

В неделя "Ислямска държава" разпространи видеоматериал с екзекуцията на трети заложник - британец. Предполага се, че кадрите показват обезглавяването на 44-годишния хуманитарен работник от Шотландия Дейвид Хейнс. Той е бил отвлечен миналата година, само 3 дни след пристигането си в Сирия.

В неделя няколко арабски държави са предложили да участват в американските въздушни атаки срещу групировката, съобщиха източници на "Ройтерс" от американските власти. Те не са назовали конкретни държави, но са заявили, че САЩ са започнали да разпределят ролите на отделните страни в коалицията си срещу джихадистите.

Допълнителните арабски изтребители биха могли да подсилят доверието във водената от САЩ кампания срещу "Ислямска държава". Според източниците на "Ройтерс" предложената помощ обаче не се ограничава само до въздушни атаки в Ирак.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини