Лютви Местан на крака при Ердоган в Анкара

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган прие лидера на ДПС Лютви Местан в резиденцията Чанкая, съобщава електронното издание „Кърджали  хабер“ в турския си вариант. Безпрецедентната среща е започнала в 17 ч. в петък и е продължила около час. По време на разговорите са обсъждани както отношенията между двете съседски държави, така и предстоящите на 5 октомври предсрочни избори за български парламент. Коментирано е и състоянието на турското малцинство в България, пише „Кърджали хабер“. Изданието определя срещата на Ердоган и Местан като историческа. С лидера на ДПС Лютви Местан са и заместникът му в партията Рушен Риза, ексдепутатът от 42-то НС Хюсеин Хафъзов и висшият мюсюлмански духовник Шабанали Ахмет, съобщава „Кърджали хабер“. Изданието се счита близко до ДПС, главният му редактор бе общински съветник от движението в местния парламент на източно-родопския град, но неотдавна напусна ангажимента си.

Шабанали Ахмет  е трети в кандидатската листа на ДПС в Кърджали и към момента е председател на Висшия съвет на мюсюлманите в България. Източници от ДПС твърдят, че той е персонално посочен от Ердоган, доскорошен лидер на управляващата в Турция ислямистка Партия на справедливостта и развитието.

В сайта на ДПС няма съобщение за историческото посещение на партийната делегация, турските електронни издания също още не са отбелязали визитата. 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини