Кърджали начело по ръст на Икономиката

С най-голям ръст на Брутния вътрешен продукт /БВП/ на чо­век от населението е отново Кърджали - 17 процента. Това показ­ват данни на Нацио­налния статистичес­ки институт за 2012 г. Последните публику­вани данни са от 2011 г., така че информаци­ята е най-последна.

Нулев ръст на БВП на човек от населението в София през 2012 г., сочат данните. Анали­зът показва сериозни промени в някои облас­ти. Много голям ръст на БВП през 2012 г. спрямо 2011 г. има в об­ласт Кърджали - със 17%, Разград - 15% и Стара Загора - с 14%.

При това в Кърджали е отчетен ръст на до­бавената стойност в индустрията с 38 на сто само за една годи­на.

В две области е налице забележим спад - в Перник с 8% и Силис­тра с 2 на сто. Бургас­ка област и София- град имат малък спад, близък до нулата през 2012 г. (0.27% и 0.23%).

Но ако се отчете продължаващият при­ток на население към столицата, спадът в София става чувстви­телен. През 2012 г. БВП на глава от насе­лението в София се е понижил с 0.6%, докато Бургас по този по­казател доближава ну­лата. Съответно Пер­ник и Силистра отчи­тат по-малък спад - съответно 7% и 1%, което показва, че от­части намалението на производството се дължи и на намаляване на населението в тези области.

С най-голям ръст на Брутния вътрешен продукт на човек от населението са отново Кърджали, Разград и Стара Загора - съ­ответно 18%, 16% и 15%. Ръст над 10 на сто е реализиран още в Търговище и Ямбол (но през миналата го­дина голям производи­тел в Търговище зат­вори врати).

Ако сравним с 2010 г., прави впечатление ог­ромният скок в София област, където БВП на човек от население­то нараства с 43% за две години. Това се дължи на ръст на ин­дустрията в област­та през 201 1 г. с цели 51 на сто на годишна база. Русе и Разград също имат значител­но увеличение по този показател.

За две години средни­ят ръст на БВП на чо­век от населението е 14% (общо за страна­та). Но в София-град той е само с 2%, а в Перник е почти нула.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини