Ударно изнасяме дървесина за Турция

Износът на дърве­сина през тази годи­на е малко над 329 хи­ляди тона на фона на близо 166 хил. тона за цялата 2013 годи­на и това са данните само за страни из­вън ЕС - най-вече Тур­ция и Македония, съ­общи БНР, като се позова на данни на Агенция "Митници".

До момента от държавните гори са­мо за тази година са добити 2,95 млн. куб. метра дървесина. За същия период на ми­налата година са до­бити 3,86 куб. метра, или сега се отчита намаление, каза из­пълнителният ди­ректор на Агенция­та по горите Тони Кръстев. Според не­го причината за по-големия износ за Турция и Гърция е състоянието на вът­решния пазар на дър­весина. В началото на годината е имало проблеми с реализа­цията на определени категории дървеси­на, посочи Кръстев. Като цяло той очак­ва в края на година­та добивът на дър­весина да бъде приб­лизително колкото и през миналата годи­на както в държав­ните, така и в част­ните гори.

Тони Кръстев обяс­ни, че сега работят 440 горски инспекто­ри, а те трябва да са 1 000. Недостиг има и при бюджета на Агенцията, който бил разчетен до края на септември. Изпълнителният дирек­тор на Агенцията по горите обясни, че планираната сеч гарантира добро из­пълнение на лесовъд­ските изисквания.

"Съвсем друг въп­рос е бракониерската сеч, която е прес­тъпление. Тук служи­телите на Агенция­та вървят рамо до рамо със служители­те на МВР", допълни той. Според него контролът от стра­на на Агенцията е на ниво. "При 15 -16 хи­ляди акта имаме под 2% отменени от съ­да, но събираемостта е 15%. За тази го­дина до момента са издадени 26 присъ­ди", заяви той. Нало­жените глоби били за 1,6 млн. лв., но горската агенция нямала правомощия по събирането на тези наказателни поста­новления, което е ра­бота на НАП.

"Проблемът е, че го­ляма част от наруши­телите нямат офици­ален доход и имущес­тво, така на практи­ка те стават ненака­зуеми. Ние от години предлагаме да бъде въведен принудител­ният труд като фор­ма на наказание", зая­ви Кръстев.

Той съобщи още, че от тази година Агенцията по гори­те ще уведомява кметовете, когато започва планирана сеч в тяхната общи­на - къде ще става това и кой ще я извършва.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини