Черният щъркел спря градежа на язовир в района на Сбор

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) се съобрази с настояването на Фондация „Новото тракийско злато – България“ и партньорите ни от Българското дружество за защита на птиците за оценка за върху околната среда (ОВОС) за инвестиционен проект в района на крумовградското село Сбор.
С решение от 29 август 2014 министърът на околната среда в служебното правителство отмени решението на директора на РИОСВ- Хасково, според което нямаше нужда да се извършва ОВОС за строителството на язовир на р. Дюшюн дере на водопада при с. Сбор. Сериозна част от доводите на НТЗ и БДЗП са приети и случаят е върнат за ново произнасяне, като РИОСВ ще трябва да се съобрази с препоръките на министъра.
„Надяваме се сега, при поисканата от министерството пълна процедура, да се прецени внимателно влиянието върху водният оток, върху съществуващият водопад и крайречните местообитаная", коментира пред Дарик радио по-рано тази седмица Стойчо Стойчев - директор по природозащита в „Българското дружество за защита на птиците". Той напомни, че по течението на реката, където се планира хидросъоръжението, се хранят голям брой животни, сред които черния щъркел. Много видове използват водата за водопой през сухите месеци, там се срещали и двата вида сухоземни костенурки в района, както и видрата.
Освен че е в зона от НАТУРА 2000 районът е и дом на първата група диви коне тарпани, които българско-холандският проект „Новото тракийско злато“ докара от Холандия през септември 2009. Тарпаните вече успешно се адаптираха към природата на Източните Родопи.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини