Пътната мрежа в страната не може да се справи с обилните валежи

Пътната мрежа в страната не може да се справи с обилните валежи през последните месеци. Отводнителните системи не могат да поемат големите количества вода, която минава на поне метър над мостовете и водостоците. А това нанася сериозни щети на пътищата, каза Лазар Лазаров от Агенция пътна инфраструктура. Според него е необходима спешна промяна в изискванията за проектиране и строеж на пътищата, за да се минимизират пораженията и нуждите от ремонти.

Отводнителните системи на пътищата у нас не са в състояние да поемат подобни количества валежи, каквито има в последните месеци, каза Лазар Лазаров:

„Пътната инфраструктура буквално е залята от вода, която носи дървета, треви, камъни и т.н., което в момента, в който стигне пътна инфраструктура, въздействието на тези неща върху нея са просто убийствени. Мога да визирам няколко пътни съоръжения, които буквално са прелели от водата, т.е. водата минава може би на метър над тях, говорим за мостове, водостоци", обясни Лазаров.

Проблемите се отнасят както за стари участъци, така и за нови и отремонтирани пътища, като прохода Петрохан.

„В момента след снощния валеж, след цялата вода, не можем да го изчистим от камъни, дървета и калта, които са встрани. Всичко това е на пътното платно", каза още Лазар Лазаров.

Той коментира и състоянието на пътищата в община Георги Дамяново, където няма достъп до седем села, както и ситуацията с пропадналия мост в района на Бойчиновци:

„Там пътят беше залят с един метър вода, която вървеше над пътя. Отделно и другите пътища, които също са пострадали значително от тази вода. Заради падналия мост в района на Бойчиновци беше затворен третокласният път, който излиза от второкласния ни път и бяхме направили обходен маршрут. Този обход, докато не се изгради съоръжението, което водата го отнесе, сигурно ще остане в експлоатиция и по този обходен маршрут да се минава", допълни той.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини