България чества 129 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия

България чества 129 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.
След Берлинския конгрес от 1878 г. България е разделена на Княжество България и Източна Румелия (в пределите на Османската империя). Останалото под османска власт българско население се стреми към обединяване с освободените българи. Така през 1880 година е създаден Българският таен централен революционен комитет (БТРЦК), чиято основна задача е да осъществи обединението на Княжеството с Източна Румелия.

През есента на 1885 г. двете части на страната се обединяват.
Съединението на Княжество България с Източна Румелия се извършва след бунтове в различни градове на Източна Румелия, последвани от военен преврат, който е подкрепен от българския княз Александър I Батенберг. За да се координира работата с месното население, се учредяват и комитетите "Съединение".

През февруари 1885 г. начело на революционния комитет застава Захари Стоянов, който подкрепя идеята Съединението да стане под скиптъра на княз Александър Батенберг.

След разпокъсването на територията на страната от Берлинския договор борбата за пълно национално освобождение и обединение е основен стремеж на българския народ.

Подготовката за обединението на Княжество България и Източна Румелия започва още от есента на 1885 г. Подкрепа и участие към каузата взимат и висши военни.

На 6 септември бунтовници стигат в Пловдив и свалят от власт назначеният от султана генерал-губернатор Гаврил Кръстевич. Съставено е временно правителство, начело с Георги Странски и е обявено Съединението.
То е посрещнато с радост от българския народ. Международната общност обаче не се съгласява с извършеното обединение. Съединението получава своето дипломатическо и международно признание, едва когато е подписана българо-турска спогодба и Топханенския акт на Великите сили, а сливането на Княжество България и Източна Румелия е утвърдено окончателно с признаването на българската независимост през 1908 г.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Za
    ZABOBOL
    1 0
    09:38, 6 сеп 2014
    Velika nacionalna data.Poklon pred nashite dedi!Kolko ste ni nujni i dnes...,sega razdeleni po partiini,religiozni,ta ako shtete i po finansovi,bitovi i chisto drebno zavistnicheski prichini porodeni ot lipsata na duhovni cennosi i vqrata v Bog.
    • 66
      666_1410072530
      2 -2
      09:48, 7 сеп 2014
      И сегашното и следосвобожденското разделение на държавата ни е благодарение на същите тези западни "благодетели" (германия,англия, италия, франция).Четете история и мислете защо-там се съдържат отговорите на много въпроси които сега си задавате!
  • 2
    Za
    ZABOBOL
    0 0
    11:48, 7 сеп 2014
    I"knqzat na tozi svqt"DQVOLAT sashto chete Evangelieto,t. e. istoriqta.Posledna spravka-sabitiqta v Ukraina.Uj vaprosat e izkluchitelno vatreshen,a hilqdi voinici,"zeleni chovecheta" ot druga darjava "bratski" izbivat svoite sebepodobni slavqni po zapoved na Vladolf Vissarionovich Putler.SIC SEMPER TYRANNIS!A za nqkoi za jalost tiraniqta prisashta za Iztoka e po cenna ot liberalnata demokraciq.
  • 3
    Ев
    Европеец
    4 0
    11:58, 7 сеп 2014
    Всъщност, западната демокрация е изградена върху няколко основни стълба. ВЪРХОВЕНСТВО НА ЗАКОНА. Това би гарантирало нормалното протичане на всички обществени процеси. За жалост, у нас се изгради модел, който превърна Съдебната власт в оръдие за налагане на корпоративни интереси. Тъжното е, че последвалата липса на справедливост вече се възприема като еталон. ЗАЩИТА НА ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА. Едва ли има нормален, мислещ човек, който да не се нуждае от това. Не осъзнато от българина, това обстоятелство е дълбоко изродено и крайният резултат е обезценяване на личността. Казано по нашенски, никой не струва пет пари, независимо какво самочувствие има. СОЦИАЛНА ЗАЩИТА. Всеки има право за достоен живот и свободен избор. Българинът е лишен на практика от пенсионни гаранции. Достъпът до качествено здравеопазване ще става все по-труден. Безработицата и свързаният с нея нисък стандарт ще ограничат възможността за качествено образование. МОРАЛ. Дума, чието значение вече е забравено. И ТАКА. Бедни, необразовани, болни, озлобени. Контингент, лесен за обработка и използване. КАК ЩЕ ЗАВЪРШИ ВСИЧКО ТОВА? Или ще възприемем европейските ценности и ще коригираме вътрешните си организационни проблеми, или след продължително и тежко страдание ще си умрем с надеждата за по-добър задгробен живот. ПОСЛЕСЛОВ. Удивен съм от наивните, примитивни душици, продължаващи да налагат собствения си дребен интерес, без да проумяват, че са в кюпа и че нищо добро не ги чака.
    • 34
      345
      0 -1
      13:01, 7 сеп 2014
      Ти пък какво протестираш. Панаир има ли - има. Кебапчета и бира също. Хайде сега.
Последни новини