До 2 октомври животновъдите да кандидатстват за компенсации за "син език"

Министерството на земеделието и храните е изпратило указания до фонд „Земеделие”, свързани с компенсиране на овцевъдите, кандидатстващи за директни плащания, в чиито стопанства е имало случаи на заразени със "син език” животни, съобщиха от агроведомството.

Всички засегнати фермери, декларирали национални доплащания за преживни животни по схемите за директни плащания, могат да подават заявления за наличие на форсмажорни обстоятелства.

За целта до 2 октомври те трябва да представят документи, доказващи извънредния случай на заболели животни. Този срок неслучайно е поставен, тъй като тогава изтичат 10-те работни дни след периода на задържане по кампания 2014.
На фермерите се дава и възможност да представят доказателствените документи еднократно само в рамките на този срок.

Случаите, при които поради забраната за придвижване на животни, кандидатите по схемите за директни плащания не могат да извършат замяна на животни, заявените за подпомагане броъки (съгл. чл. 16 (6) от Наредба № 2 от 21 февруари 2011 г. за специалните изисквания за участие в одобрените схеми за национални доплащания и за специфично подпомагане) ще бъдат разглеждани като случаи на извънредни обстоятелства.

За целта земеделските стопани трябва да подадат заявление за замяна в сроковете, определени в наредбата и да посочат невъзможността за замяна, съобщават от министерството.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини