Лидерска битка за 5 депутатски места в Кърджали

Партийните централи пращат лидери в битката за 5-те депутатски мандати в 9-и Кърджалийски избирателен район, където 25 партии и коалиции с общо 138 състезатели ще се борят за любовта на народа, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Всички /без ДПС/ се въоръжават за борба срещу ДПС и са в смутно очакване на гласовете от изселниците в Турция. Предварителните разчети показват, че при засилен изселнически вот от Турция за един мандат ще са необходими около 14 000 гласа. Приток на гласове откъм Босфора виждат и в ръководството на ДПС, а агитацията там върви с пълна сила. Поради удобното за ДПС съвпадение на датата на вота 5 октомври с мюсюлманския празник Курбан байрам в Кърджалийско се очаква бурно развитие и на изборния туризъм.

Областният координатор на ГЕРБ в Кърджали и депутат от последните два парламента Цвета Караянчева е водач на партийната листа за предстоящия вот за втори път, но се включва за трети път в битката за място в парламента. Наричат я "мъжкото момиче" на ГЕРБ заради безпрецедентния пробив в бастиона на ДПС – за кратко време тя успя да създаде структури във всичките 7 общини в областта и да увеличи осезателно присъствието на партията в общинските съвети. Родена е на 25 февруари 1968 г. в Болярово, машинен инженер по професия. На изборите през 2009 г. бе втора в листата след скулптора Вежди Рашидов, но когато той стана министър на културата, тя зае мястото му в пленарната зала, а впоследствие категорично затвори пътеките му към родния Кърджали. В 42-то НС, просъществувало твърде кратко – от 21 май 2013 г. до 5 август т.г., напористата политическа дама стана секретар на парламентарната си група и член на комисиите по земеделието и храните, и по труда и социалната политика. Включи се във Временната анкетна комисия за проверка и установяване на всички случаи на грубо партизирано кадруване в държавната администрация и в други държавни структури и предприятия, извършено в периода август 2009 – март 2013 г. Освен това Караянчева намери мястото си и в 6 екзотични групи за приятелство на България – с Аржентина, Бразилия, Малта, Португалия, САЩ и Тунис. За краткия си престой в последния парламент тя успя да внесе 7 законопроекта за изменение и допълнение на законите за ветеринарно-медицинската дейност, за лова и опазването на дивеча, за собствеността и ползването на земеделските земи, за Изборния кодекс, за Кодекса на труда, за ограничаване изменението на климата и за предучилищното и училищното образование. Няма парламентарен контрол, когато депутатите на ГЕРБ все пак са били в пленарната зала, по време на което Караянчева да не е атакувала яростно министрите от кабинета на Пламен Орешарски.

Милко Багдасаров, областен лидер на БСП в Кърджали до неотдавна, когато сдаде поста на Георги Кючуков, е в челото на местната листа на левицата за предсрочния парламентарен вот. Известният с неизменната си широка усмивка в победа и поражение е роден на 21 октомври 1957 г. в Пловдив, но с Кърджали го свързва здраво и фактът, че на рождената дата на политика градът отбелязва годишнините от освобождението си от турско робство. Багдасаров се води вече натурализиран кърджалиец, тъй като разпределението след завършването на математика в Пловдивския университет го праща заедно с бъдещата му съпруга Богалина в родопския град. Освен това е дипломиран по специалността "Информатика" в Софийския университет, специализирал е "Бизнес и държавна администрация" в УНСС и "Счетоводство и контрол" в университета във Велико Търново. Когато се озова на депутатската банка в 42-то НС, Багдасаров не се отказа от ангажимента си на директор на най-голямото училище в Южна България СОУ "П.Р.Славейков" в Кърджали. Той е и председател на комисията по плажен волейбол при БФВ. Определен е и за най-дългогодишния областен лидер на БСП в страната. След над 20-годишно отсъствие на местен депутат от левицата в парламента, Милко Багдасаров се оказа първият, но животът на 42-то НС бе твърде кратък. Той бе член на комисията по въпросите на децата, младежта и спорта и зам.-председател на комисията по образованието и науката. Макар да декларира, че е ярък русофил, той бе член на групите за приятелство на страната ни по парламентарна линия с Австрия, Гърция, Испания и Италия. Като съавтор е работил по законопроектите за изменения и допълнения на законите за народната просвета, за физическото възпитание и спорта /6 варианта/, за професионалното образование и обучението, за Кодекса на труда и за висшето образование.

Известният с витиеватия си изказ и ораторско майсторство от трибуната на парламента и на други места Лютви Местан е водач на листата на ДПС в Кърджали, а също и в Хасково. Той в момента е сред най-охраняваните мъже в държавата. "Екзактният" Местан бе посочен от Ахмед Доган и избран за лидер на ДПС на инфарктната отчетно-изборна конференция на партията в НДК, запомнена със засеклия газов пистолет на Октай Енимехмедов /също претендент за място в политиката и в НС/. През последните месеци пък изведнъж заваляха компрометиращи факти от миналото на Местан, визиращи агентурното му досие и дейността му на основател на СДС в Момчилград, а тенденциозно бе припомнено и българското му име. Ексдепутатът от последните 4 парламента е завършил българска филология в университета във Велико Търново, а после и право. Работил е като учител в Угърчин, Ловешко и в Момчилград. През 1991 г. става началник на общинския отдел "Образование и култура", а после и зам.-кмет със същия ресор. Той е зет на бившия депутат от ДПС от зората на демокрацията Хасан Али, а прекрасната му съпруга Ширин бе председател на Държавната агенция за закрила на детето.

Реформаторският блок заложи на Корман Исмаилов за вота в Кърджали и провокира напрежение в анемичните местни демократични редички. Исмаилов бе депутат в 41-то НС, но не успя да влезе в 42-то. Лидерът на една от съставните на РБ Народна партия Свобода и Достойнство /НПСД/ е роден на 13 септември 1972 г. в София, където е завършил гимназия, а след казармата се дипломира със степен бакалавър по икономика в университета в град Коня, Турция. Биографията му е повече свързана с ДПС. След завръщането си у нас е зам.-главен редактор на партийния орган на ДПС "Права и свободи", а от 1998 г. до 2001 г. е банков служител в софийския клон на турската "Зираат банк", като успява да завърши и стопанско управление в същия университет в Коня. През 2006 г. става председател на младежката организация на ДПС, а през 2009 г. – депутат от листата на движението в Добрич. Изключен е от ДПС заради открито изразената подкрепа на напусналия с гръм и трясък втори човек след Доган – Касим Дал, с когото по-късно учредиха НПСД. Едно от най-запомнящите му се участия в медиите е от края на май 2011 г. по време на публичен дебат, когато конфликтът му с лидера на Атака Волен Сидеров в ефира на БНР доведе до бой в студиото. Повод за скандала бе сблъсъкът между гневни хора от Атака и богомолци пред джамията Баня баши в София. На вота през 2013 г. той агитираше с флаери със снимка в кабинета на Р.Т.Ердоган, тогава премиер на Турция, но и това не го изстреля в парламента.

Зам.-председателите на партия България без цензура /ББЦ/ Рада Коджабашева и Росен Петров, и лекоатлетката Тезджан Наимова са мощните оръдия на Николай Бареков в най-знаковия по избори град Кърджали. Рада Коджабашева е родена на 29.08.1972 г. в Смолян, където е завършила немската гимназия. Има две магистърски степени от УНСС – Финанси /1994 г./ и Международни отношения /2005 г./. През 2007 г. е сертифицирана като инвестиционен консултант от КФН. Владее немски, английски, руски и френски. Работила е 14 г. в банковия сектор, специализирала в Ню Йорк, Нюрнберг, Париж, Женева, Цюрих, Брюксел, Атина, Никозия, Тел Авив. Второто оръдие в листата е известният шоумен Росен Петров, който след НГДЕК "Константин-Кирил Философ" е завършил и Академията на МВР със специалности "Право" и "Сигурност и борба с престъпността". Бил е разузнавач първа степен. Заедно с Любен Дилов-син и Слави Трифонов е един от основателите на Движение "Гергьовден" и член на неговото ръководство. Автор е на идеите и обществените инициативи "Българската Коледа " и "Свобода за българските медици в Либия". Познат е на тв зрителите като главен сценарист в "Шоуто на Слави" и съдружник в "Седем осми" АД. През 2008 година Росен Петров създава продуцентската компания "Медиа тайм", става водещ на "Нека говорят" и започва авторската си поредица "Операция слава". Напуска телевизията, за да стане зам.-председател на ПП "България без цензура". Лидерът Николай Бареков го набеляза за бъдещия си вътрешен министър, ако и когато вземе властта. Тезджан Наимова е на 4-а позиция в партийната листа. Родена е в Първомай, състезателка по лека атлетика в дисциплината спринт. През 2006 г. печели 2 златни медала - на 100 и 200 метра, на световното първенство за юноши и девойки в Пекин. Завоюва златен медал на Европейското първенство по лека атлетика в зала в Гьотеборг. Член е на Националния съвет на регионите на ББЦ.

Източник: БГНЕС

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ре
    реалист
    1 0
    19:56, 5 сеп 2014
    Най-качественият , най-опитният, най-познатият на кърджалийци е Милко Багдасаров!Успех!Той заслужава!
Последни новини