”Зелените” и БСП срещу проучването за нефт и газ в Добруджа

"Зелените" ще подадат жалба до ВАС срещу екоминистъра, ако не изтегли решението си за проучване на нефт и газ в Добруджа. Това е незаконно, обявиха и от БСП.
С решение номер 28 от 26 август Светлана Жекова е дала разрешение на американската компания "Парк Плейс Енерджи Корп" да извърши проучване на нефт и природен газ в блок "1-11 Вранино" в Добруджа. Проблемът е свързан с въглищната газификация, което е метод за добив на газ, обясниха "Зелените".

Те алармират, че газът, добит по тази технология, е синтетичен - получен по изкуствен начин при подземно изгаряне на въглищни пластове, съобщиха OffNews и Дарик радио. При запалването на тези въглищни пластове се получава нискогорим калоричен газ, който се извлича от земята чрез сондажи.

Еколозите допълват, че тази технология е експериментална и е била изоставена досега заради мащабното замърсяване на подземните водоизточници.
Технологията е правена в много страни още през 80-те години на миналия век, но не са били достигнати екологичните стандарти за индустриално производство.

Юристът Свилен Овчаров заяви, че този метод е в противоречие с българското законодателство, защото се нарушава законът за водите, а Петко Цветков допълни, че не се гарантира, че при добива на газ няма да бъдат засегнати водните пластове, което ще доведе до замърсяване.

"Ще има отделяне на радиоактивни елементи, като след това има реална опасност от пропадане на земни пластове", каза Синтия Недялкова.

Основното притеснение на природозащитниците е, че водата на цяла Добруджа може да бъде замърсена.

В неделя заради решението се организират протести в София, Бургас, Варна и други градове.

"Разрешението на Светлана Жекова е немотивирано и противозаконно", коментира междувременно на пресконференция бившият зам.-министър на околната среда и водите в кабинета "Орешарски" Чавдар Георгиев, цитиран от БТА.

Той обясни, че не са спазени задължителните изисквания на Закона за опазване на околната среда и на Закона за биологичното разнообразие. Георгиев отбеляза, че има мораториум, свързан с добива на шистов газ, приет от Народното събрание.

От БСП настояват за отмяна на разрешението на МОСВ и ще подкрепят обществените протести срещу добива на въглищен газ, като подчертаха, че не искат от това да правят предизборна кампания.

Георги Божинов, водач на листата във Враца, коментира, че очевидно американската фирма е намерила благоприятна среда и администрация да сключи договор за проучване на това находище.

"Фирмата знае какви са българските закони и разчита на споразумение, което се подготвя при висока секретност за търговско-икономическо трансатлантическо партньорство в областта на търговията и инвестициите, което ще отмени рестрикциите в европейското и в българското законодателство по отношение на ГМО и добива на шистов газ", смята Божинов.

По думите му американците планират в перспектива да вземат територия, правят проучвания и ще чакат този момент.

От екоминистерството обаче заявиха, че проучвателните дейности няма да окажат отрицателно влияние върху опазването на засегнатите защитени зони, тъй като става въпрос за проучване на нефт и природен газ, а не за добив на такива. Очаква се Светлана Жекова да даде подробна информация по темата.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Za
    ZABOBOL
    1 -1
    16:22, 3 сеп 2014
    Zelenite i BSP uvajavat samo "PUTINA DUPKA",za proizvodstvo na neft i gaz.Vsichki ostanali dupki ne sa dupki-replika na smuten KATadjiq ot dalechnoto minalo svarzano malko s drugo velichie na SOCA:LJ
Последни новини