Безпрецедентно!Петнадесет хиляди избиратели със сгрешен адрес в Кърджалийско

Беркант Берзат

 Петнадесет хиляди избиратели от Девети кърджалийски многомандатен район са със сгрешен адрес . Броят е безпрецедентен за историята на демократичните избори. Според служба ГРАО това са избиратели, които не са подали заявление за постоянен адрес. Най-вероятно става дума за изселници или техни деца, навършили наскоро пълнолетие, които не са направили регистрация по постоянен адрес в Кърджалийско.

Най-много гласоподаватели със сгрешен адрес са регистрирани в община Кърджали- 4460, в Крумовград са 3548, в Джебел те са 2 503, в Ардино -1 271, в Кирково-1399, В Момчилград-1665 и в Черноочене 262.

Всички тези гласоподаватели могат да участват във вота , ако до седмица преди него подадат заявление за постоянен адрес в службите на ГРАО в общините, поясни за Кърджали бг вести председателят на Районната избирателна комисия Беркант Берзат. Берзат каза още, че до урните ще бъдат допуснати да гласуват 258 787 избиратели. Общо по постоянен адрес в областта се водят 321 105 жители.

Ще разкрием общо 435 секции. Най-много са в община Кърджали-137 , каза още председателят на районната избирателна комисия. Той допълни, че се очаква секции да има в Държавната психиатрична болница и многопрофилната болница „Д-р Атанас Дафовски”

Не смятаме,че ще има проблеми при гласуването на изселниците. Изборният кодекс дава право на всеки български гражданин с постоянен адрес в страната да упражни своето право на глас. Няма ограничения за уседналост, поясни Беркант Берзат.

Председателят на Районната избирателна комисия съобщи, че досега има три подадени жалби до РИК. Две от тях са от политическа партия ГЕРБ. Едната е за преместване на секции в Джебел. Комисията единодушно я отхвърлила ,като недопустима.Другата е срещу заповед на кмета на Кърджали за преместване на секции. Комисията я оспорва, но ЦИК отменя решението й. Така остава в сила заповедта на кмета, но тя може да бъде обжалване пред Върховния административен съд.

За разлика от други години, когато имаше случаи секции да се помещават в молитвени домове, сега такава екзотика няма. В Момчилградско обаче ще има случаи,когато ще се гласува в частни домове и магазини.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини