Служебният кабинет няма да подготвя нова дългова емисия

Служебното правителство няма да подготви търсенето на нов дълг заради  ограничението в закона. До края на годината може да се емитират още  около 800 млн. лв. на вътрешния пазар. Това каза финансовият министър  Румен Порожанов по повод искането на ГЕРБ служебното правителство да  започне подготовката за емитиране на нова дългова емисия на външните  пазари.

Порожанов напомни, че президентът настоя за повече правомощия на  служебното правителство в това отношение, но 42-то Народно събрание не  пожела да делегира такива, предаде Mediapool.

Служебният кабинет ще се въздържа "от оценъчни съждения" за финансовото  състояние на държавата, каза премиерът Георги Близнашки по повод  изявлението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че държавата е във финансов  колапс. Близнашки обаче отбеляза, че за съжаление финансовото състояние  на държавата "не е розово".

С актуализацията на бюджета ще е ясно какъв дефицит ще трябва да се  покрива до края на годината, каза Порожанов. "Ще погледнем дали има  негативни сценарии, които са свързани с допълнителна подкрепа извън  публичните финанси, в случая – за банковата система", каза още  финансовият министър.

Около 150 млн. лв. се очаква да бъдат спестени от Публичната  инвестиционна програма "Растеж и развитие на регионите", показват  сметките на финансовото министерство, съобщи Порожанов.

Прегледът на изпълнението на държавната програма, която се финансира с  500 млн. лв. от бюджетния резерв, показва, че по-голямата част от  общинските проекти ще бъдат изпълнени, докато министерствата няма да  изпълнят програмите, за които получиха финансиране. Порожанов посочи  като пример министерствата на здравеопазването и на транспорта, които  няма да усвоят получените съответно 24 млн. лв. и 15 млн. лв. Няма да  бъде довършена и сградата на бул. "Скобелев", придобила публичност като  "военното НДК", в която трябваше да се настанят районната прокуратура на  София и наказателното отделение на районния съд, уточни още финансовият  министър.

Министерството на правосъдието получи 30 млн. лв., като плановете бяха  парите да бъдат изразходвани освен за "военното НДК", и за започване  строежа на новата Съдебна палата на Варна.

Министерството на транспорта взе 15 млн. лв., които бяха предназначени  за започване на изграждането на интермодалния терминал във Варна, от  където беше предишният транспортен министър Данаил Папазов.

Министърът на здравеопазването получи 12 млн. лв. за спешната помощ и  още 12 млн. лв. за електронното здравеопазване. Здравният министър  Мирослав Ненков вече обяви, че е спрял обществените поръчки за тях,  заради съмнения за нагласени търгове.

Не е ясно какво е изпълнението на програмата на Министерството на  образованието. То получи над 15.7 млн. лв. за ремонта на шест  университета.

Министерството на околната среда също не е обявило публично колко е  изхарчило от отпуснатите 12 млн. лв. по програмата за управление на  речните басейни и още 17 млн. лв. по програмата за управление на  отпадъците.

Министерството на регионалното развитие се очертава като едно от  малкото отличници, защото ще изпълни изцяло програмата за борба с  безводието, по която бяха отпуснати 20 млн. лв.

В програмата са включени 37 проекта в 19 области,  които предвиждат изграждане и ремонт на водопроводи, резервоари,  пречиствателни и помпени станции и вътрешна водопроводна мрежа за  населените места. По-големите проекти са свързани  с осигуряването на вода за Омуртаг, допълнително водоснабдяване на село  Ружица, община Никола Козлево, ремонт на водопроводната мрежа в село  Прелез, за третия етап от изграждането на магистралния водопровд  "Камчийски пясъци", решаване на проблема с водата в кърджалийските села  Царевец и Калинка.

По всички 37 проекта се работи, като част от тях, които са по-големи,  ще бъдат завършени през 2014 г., посочват от регионалното министерство.

Министерството на инвестиционното проектиране ще спести над 1.2 млн.  лв. с ДДС заради три прекратени поръчки. Министерството, което мина под  шапката на вицепремиера Екатерина Захариева, получи 6.35 млн. лв. за  благоустрояване на малките населени места. Бившият министър Иван Данов  одобри 21 проекта, като в момента текат процедурите за избор на  изпълнител по 18 от тях. От съобщението на регионалното министерство не  става ясно дали те ще приключат до 15 септември, какъвто е новият срок,  поставен от служебния кабинет.

Министерството на младежта и спорта получи 20 млн. лв. за да направи  спортни площадки, футболни игрища, зали и басейни, като така да спомогне  за заличаване на "различията между селата и града", по думите на бившия  министър Марияна Георгиева, която в момента е в листите на ДПС за  парламентарния вот.

Поне една трета от тях обаче няма да се реализират. Причината е  прекратени обществени поръчки заради липса на интерес от страна на  строителните фирми. За редица обекти в села и малки градове, които се  управляват от ДПС, не е била подадена нито една оферта или е имало само  един кандидат, показва справка в регистъра на обществените поръчки.

Част от поръчките са били прекратени още по времето на министър  Георгиева, като се е минало на покани на фирми чрез обявление. Тези  поръчки обаче след това са прекратени от служебния министър на спорта  Евгения Раданова.

Село Гулийка ще има футболна площадка, където по  думите на министър Георгиева, може да се роди "бъдещият Бербатов". Няма  прекратяване на тази поръчка, показа справкав  регистъра на обществените поръчки. Не е имало кандидат обаче за  игрището в село Брестовене в община Завет, което също стана повод за  "престрелката" между бившите министри Георгиева и на екологията в  правителството на ГЕРБ Ивелина Василева.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини