Ракът убива повече европейци от сърдечните заболявания

В Европа годишно умират повече от осем милиона души, а причината за четири милиона от смъртните случаи са сърдечните заболявания.

Изследване, публикувано в "Юръпиън Харт джърнъл", показва, че в някои страни ракът е станал по-голям убиец. Броят на смъртните случаи от сърце намаляват през десетилетията.

Анализ на Оксфордския университет показва, че при мъжете ракът вече причинява повече смъртност от сърдечно-съдовите заболявания. Това е така в девет страни - Белгия, Дания, Франция, Люксембург, Холандия, Португалия, Словения, Сан Марино и Испания. Дания засега е единствената страна, за която това се отнася за жените.

Резултатите не са такива, защото случаите на рак се увеличават, а защото медицината постигна голям напредък в лечението на сърдечно-съдовите заболявания, обясни изследователят Майк Райнер. Това обаче не е валидно за Източна Европа. Сърдечните проблеми в Беларус, Русия и Украйна причиняват повече смъртни случаи при мъжете на възраст между 55 и 59 години, отколкото например във Франция.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини