Български и американски изтребители прелитат ниско


На днешното си заседание правителството разреши преминаването през и пребиваването на българска територия на съюзнически сили от ВВС на САЩ в Европа (12 самолета и до 250 военнослужещи), които да изпълняват съвместно с българските ВВС ограничени мисии по охрана на въздушното пространство на България в рамките на интегрираната система за ПВО на НАТО по време на съвместната българо-американска летателна тренировка „Тракийски орел 2014”

В съвместната българо-американска летателна тренировка „Тракийски орел – 2014 г.” участват летателни екипажи на изтребители МиГ-29 и МиГ-21, щурмови самолети Су-25 на българските ВВС, и F-15 от 493-та авиационна ескадрила на ВВС на САЩ, базирана в Лейкънхийд, Великобритания. По информация от Министерството на отбраната американските изтребители се пребазираха на летище Граф Игнатиево още на 15 август.

Полети ще се провеждат във временно отделени зони от въздушното пространство на България, включително и на малки височини. В хода на тренировката ще се изпълняват тактически прехвати на въздушни цели, маневрени въздушни боеве, отбранителни и настъпателни въздушни операции.

Зенитно-ракетни дивизиони от състава на ВВС ще изпълняват задачи по прикритие на стратегически обекти от критичната инфраструктура на страната. Бойната техника ще оперира от районите за постоянна дислокация.

Полетите ще се провеждат до 12 септември във временно отделени зони от въздушното пространство на страната ни, включително и на малки височини. В програмата са включени тактически прехвати на въздушни цели, маневрени въздушни боеве, отбранителни и настъпателни операции.

Otbrana.com
www.government.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини