21 °C

За няколко гласа повече

Вилдан Байрамова

Пак сме във въртележката на изборите, от която може и да не се измъкнем скоро, защото на традиционните играчи това им харесва. Политиците ни са в перманентната си логорея, но не говорят за политики, а си мерят инатлъците и вътрешно-партийните игри на отмъщението. Или тръгнаха вече да зарибяват с евтината захранка на кухи обещания. Седмицата на кебапчетата и кеша за няколко гласа повече още предстои, но е повече от сигурно, че този път „инвестициите“ ще надвишават в пъти предишните. Преди три дни екс-премиерът Бойко Борисов даде първия знак за десена на предизборната кампания на ГЕРБ с едно обещание, което още клокочи в социалните мрежи. Но предизвиква повече смях, отколкото смут. Защото е всеизвестно колко той държи на думата си. „ОЦК в Кърджали ще работи още поне 50 години и после пак ще ме поканите да го спасявам“ /15 септември 2012 г. в Кърджали/ и „Поне 10 зам.-министри мюсюлмани ще назнача в правителството, ако ГЕРБ управлява“ /17 август 2014 г. в село Припек, Джебелско/ са с тежестта на „Я елате, зайченца, при батко!“. ОЦК не работи и няма причина от усилия за спасение, защото се превърна в пример за неспасяем случай. За светлото управленско бъдеще, ширнало се пред мюсюлманите, е рано да се каже. Факт е, че след ДПС първата партия, която привлече малко етнически турци и повече българо-мохамедани, е ГЕРБ и това не може да се отрече. Но работи по темата не, защото „различните“ са симпатични, а казано с най-баналното клише – за да разбие монопола на ДПС върху малцинствата в определени региони. Борисов не си играе на интеграция и не ползва това понятие, той стреля директно в кариерния мерак, за да стане сам симпатичен, където трябва. В смесените райони реже ленти на селски игрища, на ремонтирани джамии, водоеми и обещава, а потенциалните зам.-министри рехаво пълнят мегданите. Рехаво, защото игрище къща не храни и трудоспособните са на гурбет.

Сега в нашите области, където има предимно смесено население, издирваме всичко, което е образовано и с добра репутация и ще му дадем път да се развива“, каза той онзи ден в Припек. Излиза, че за да получиш шанса за реализация под крилото Бойково, е достатъчно да си Хасан с диплом от ВУЗ и на село да ти казват „Добър ден“ без да те попържат. Дали ще се внимава и за преданост към партията, или за това става ли човекът за работата, може би ще научим със следващата порция на критериите. Но на подобни безпардонни назначения сме се нагледали и даже отвратили. Дали пък декларацията за бъдещите 10 зам.-министри мюсюлмани не е отпратка към очаквана подкрепа от ДПС след вота? Двете партии доста си приличат по стил, когато иде реч за подбор на кадри във властта, а кадрите им – по доказана впоследствие некадърност. Няма лошо в администрациите на всички нива да работят хора, назоваващи Бог с различни имена. Но ми се ще да доживея времето, когато това дори няма да се споменава като първа характеристика. Квота от 3% за мюсюлмани имаше по времето на Тодор Живков, а учениците му гледам, че надминават учителя си. Абсурдна е обаче експлоатацията на разделителни понятия – еднакво дразни както „мюсюлмани зам.-министри“, така и „още погазват правата и свободите ни“.

В Конституцията на България чл.13 /4/ пише: „Религиозните общности и институции, както и верските убеждения не могат да се използват за политически цели“. Да сте забелязали стриктното спазване на този императив, аз не. И ако едни се правят, че той не съществува и си веят байрака, то всички останали се правят, че не забелязват това, за да имат с какво да се цакат по избори. „Най-важно е какви политики ще прави ГЕРБ, за които ще са нужни хора с подобен профил. Как ги изчислиха, че ще са 10, с какви аргументи? Ето това няма кой да обясни на Борисов, нито на „компетентните“, с които се е обкръжил. И да, наистина с това изказване той нарушава Конституцията на България!“. Това ми каза Душана Здравкова, основател на ГЕРБ, магистрат с дълга практика и отдавна далеч от партията. „Това е политически ход, Борисов много добре знае каква е разликата между религиозна и етническа общност, но това е хитър ход да прикани да гласуват и тези, които са и не са привърженици на ДПС. Иначе е еднакво абсурдно в една държава гласоподавателите да се разделят по етнически и религиозни различия“, смята Огнян Александров в Кърджали. Пенсионираният учител Стоян Папазов в Хасково пък пита защо Борисов смята, че мюсюлманите стават само за зам.-министри и че всеки разумен човек трябва да откаже на подобно предложение. „Абе я да ни оставят на мира! Важно е хората в управлението да са заслужили, можещи, знаещи, мислещи, отговорни и способни, без значение от тяхната етническа и верска принадлежност“, подчерта Хасан Хасан от Велико Търново, безработен икономист. Тук цитирам мнения на приятели, споделени във Фейсбук, като пропускам някои доста хард-квалификации по адрес на оратора от Припек. Общото между десетките коментари е, че в ГЕРБ и персонално Борисов не са наясно с понятието „мюсюлманин“. А то беше любимо на Тодор Живков, който го употребяваше, за да избегне думата „турчин“ в един по-специален период от историята на България. Но пък единствената религия, която дава и етнически идентитет, е юдаизмът – приемеш ли го, ставаш евреин. Всички останали религии са толерантни и са само принадлежност, не и етническа идентичност, припомни ми друг приятел. И разказа за португалка, приела исляма, но тя си остава португалка, за туркиня-християнка в Лондон и за няколко смесени българо-турски семейства в обкръжението му, съхранили религиозните си обичаи. Веднъж се осмелил да попита едно от семействата как се справят, казали му – много трудно, много празници, много харч, почти всеки ден празнуваме нещо. Може би и Борисов трябва повече да си говори с такива хора, без задължително да очаква обожание в очите им, но и да ги чува какво му казват. Това последното не му е присъщо. Но и на българина, независимо как нарича Бога, не му е присъщо да търпи да го сочат с пръст, когато е различен и да го плашат с „реваншизъм до дупка“, нито да го преследват с кебапчета срещу бюлетина.

 

Вилдан Байрамова

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 12.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Задълженията ви на работното място се повишават и за нечие съжаление това не събужда ентусиазма ви. Защитете интересите си, като поискате повишение на възнаграждението. Имате шанс да го получите, предвид промените. Ще покажете щедростта си към друг, с което ще го изненадате приятно, но нали това целите.
12 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Тактично ще се намесите там, където считате, че е наложително, разчиствайки пътя за развитие на идеите ви. По този начин ще покажете на когото трябва, че не търпите възражения, но деликатно, без да влизате в открит спор или конфликт. Бъдете сговорчиви и ще ви бъде по-лесно.
12 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Уверени във възможностите си излизате от пасивността, която ви беше обгърнала и поемете нещата в свои ръце. Ще покажете гъвкавост в непредвидена ситуация. Не отклонявайте покана за среща, ще ви бъде интересно и приятно. Общувайте, развличайте се, станете отново себе си.
12 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
С разбиране ще подходите към проблемите на хората около вас и ще ги подкрепите в старанията им. В много отношения се чувствате водещи и заслугата си е изцяло ваша. Стремежът ви към овладяване на повече знания ще ви обогати, като на първо място ще подобри позициите ви на работното място, а по-късно и в обществото.
12 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес се опитайте да удържате емоциите си, особено на работното място. В противен случай рискувате да си навлечете гнева на високопоставен човек. Не натоварвайте вашите близки с проблемите си. Те самите сигурно също имат свои вълнения. Имате нужда от спокойствие и уединение към края на деня.
12 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Изпълнението на служебни или семейни ангажименти може да създаде напрежение в отношенията ви с околните, но проявете търпение. Интересно запознанство или предложение ще ви накара да промените част от плановете си. Не след дълго със задоволство ще установите, че точно този човек сте търсили.
12 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Въпреки натовареността ви с проблеми ще бъдете на висота и уверено ще ги отхвърляте. Може да лансирате идеите си по отношение развитието на бизнеса и те ще се възприемат положително. Бъдете оптимисти, случващото се идва да покаже качествата ви. Любовта ви дава допълнителни сили, действайте.
12 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нямате сериозни основания да се съмнявате в лоялността на делови партньори, за това не си създавайте сами проблеми. Може би прекалено много се доверявате на непроверени сведения. Делата ви днес вървят много добре и ако не допуснете фатални грешки, днешният ден може да се окаже един от най-успешните ви напоследък.
12 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Стои пред вас въпрос, който не търпи отлагане. Ситуацията ще ви предложи избор и колкото по-бързо реагирате, толкова по-добре ще бъде за вас. Печелите доверието на човек от обкръжението си и това ви помага да наложите вижданията си по предстоящи промени. На дамите им предстои да изживеят романтичен уикенд.
12 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Доброто ви настроение е гаранция за добре свършена работа, както и за подобряване на общия климат. До толкова влияете на околните, че би трябвало да си давате по-често сметка за това. Ще създавате повече и полезни контакти, които бихте могли да използвате за каузата си. Запомнящи се изяви за хората, чиято работа е свързана със социални ангажименти.
12 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Повярвайте в перспективата на начинанията си и не давайте ухо на съмненията. Страхът не е добър съветник, ще ви връща назад. С част от задачите ще приключите успешно още днес. Това ще ви стимулира и направи оптимисти за бъдещето ви. Любовни вълнения ще ви настроят романтично и ще търсите близостта на любимия си човек.
12 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ще проявявате силно чувство за отговорност и с търпение, стъпка по стъпка ще се добирате до върха. Работохолизма ви е пословичен. Бъдете овладени и спокойни, и не се поддавайте на провокации. Ако това се случи опитайте се да контролирате страстите. Денят ви е динамичен и многообещаващ. Бъдете откровени и открити и ще се справите.
12 май 2021
Последни новини