ЕС готов да оттегли санкциите срещу Русия при определени условия

Представители на Европейския съюз не изключват преразглеждане на съществуващите санкции по отношение на Русия при стабилизиране на ситуацията в Източната Украйна.

"Когато има видими резултати по стабилизирането на положението в източната част на Украйна, разбира се, че ЕС е готов да обмисли преразглеждане на санкциите, въпреки че част от причината за въвеждането им остава незаконното анексиране на Крим", коментира посланикът на ЕС в Москва Вигаудас Ушацкас. По думите на дипломата "санкциите не са самоцел".

"Ние не бихме искали да отиваме по-далеч и да въвеждаме нови санкции и се надяваме, че, първо, в близките дни Русия ще покаже своето уважение към украинската държавност и към международното хуманитарно право и ще предостави хуманитарна помощ в съответствие с международните стандарти. И второ, надяваме се, че обещанието на президента Владимир Путин да прави всичко, което зависи от Русия за бързо прекратяване на конфликта в Украйна, ще доведе до конкретни действия", каза още той.

Припомняме, че в отговор на санкциите, които Западът наложи срещу Руската федерация, Москва обяви пълна забрана на доставката на говеждо месо, свинско месо, зеленчуци, плодове, месо, птици, риба, сирене, мляко и млечни продукти от ЕС, Австралия, Канада, Норвегия и Съединените щати.

Източник: актуално

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини