38° жега, жълт код за високи температури е обявен за цялата страна

Жълт код е обявен в цялата страна и за днес заради високите температури, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. Кодът е в сила за всичките 28 области, но се очаква най-горещо да бъде в районите на Видин, Монтана, Враца и Плевен, като температурите могат дори да надвишат 40 градуса.

Над страната отново ще бъде слънчево и горещо. Ще духа слаб вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще бъдат между 33 и 38 градуса, в София 34 градуса.

Над планините ще бъде слънчево и топло. Ще духа слаб, предимно южен вятър, само по най-високите върхове на Рила и Пирин до умерен от югозапад. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около 27 градуса, а на 2000 метра около 21 градуса.

По Черноморието ще бъде слънчево и горещо със слаб бризов вятър. Максималните температури ще бъдат около 30 градуса, а температурата на морската вода е 27-28 градуса. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

В жегите съществува голяма опасност от топлинни удари. Според лекари най-уязвими са възрастните хора, но реално в риск е всеки, изложен дълго време на високи температури и влажност.

Това са няколко съвета за справяне с жегата:

- Слънцето е най-силно между 11 и 17ч., препоръчително в този период да се стои на сянка. Добре е разходките и тренировките на открито да останат за по-хладната част от денонощието;

- В жегите трябва да се носят светли памучни дрехи и шапка с голяма периферия;

- Препоръчително е да се приемат повече течности, поне по 2л на ден. Добре е да не са леденостудени, защото се увеличава риска от простудни заболявания. Водата безспорно най-добре утолява жаждата. Айрянът също е подходящо решение, за разлика от алкохола и кафето, които повишават отделянето на вода;

- Пресните плодове и зеленчуци, както и студентите летни супи помагат да се избегне дехидратирането;

- За шофьорите е важно при преумора в лятната жега да спират по-често за почивка на безопасно, сенчесто място край пътя. На всеки 100 изминати километра е препоръчително да се почива поне 10 минути;

- Горещото време е изтощително за организма. В най-топлите часове е добре човек да се отдаде на почивка на хладина.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини