Община Момчилград – отличник по осъществени проекти

Кога ще се почувства ползата от проектите, как те променят ежедневието на хората и как влияят върху развитието на района ? С тези въпроси се обърнахме към инж. Севдалин Огнянов, заместник-кмет на община Момчилград. Тя е отличник по осъществени европроекти и програми.

„Момчилград изпълнява много европейски проекти като всичките са значителни. Най-големият е за изграждане и реконструкция на ВиК мрежата и изграждане на пречиствателна станция. Той е на стойност 25 млн. лева. Станцията вече е готова, ВиК е изпълнена над 80%. Трябва да подменим 15 км канализационна мрежа и 10 км 200 м водопроводна. До края на годината проектът трябва да приключи, да сме въвели пречиствателната станция и мрежата в експлоатация.”

Според Севдалин Огнянов това е много важно, защото сега загубите на вода в градската мрежа са над 60%. С подмяната на старите етернитови тръби те ще намалеят значително. Освен това, общината е спечелила проект, /свързан с дейности за опазване на околната среда/ на стойност 600 хил. лв. С тези средства се подменя останалата водопроводна мрежа, която не е включена в големия воден проект. Без съмнение, най-популярното в града начинание е ремонтът на местната болница „Д-р Сергей Ростовцев”. Ето какво казва старшата сестра Белгин Садъкова:

„Той е на стойност 800 хил. лева и е финансиран от Националния екодоверителен фонд. С негова помощ изцяло е подменена дограмата на болницата, изградена е нова отоплителна система със слънчева инсталация за подгряване на топла вода, извършена е външна топлоизолация на цялата болница.”

Друг мащабен проект обхваща реконструкцията на цялата спортна база в общината. Той включва стадион „Родопи”, с изграждане на изцяло нов терен, покрити трибуни, нови съблекални, писти, помощно игрище с изкуствена трева и осветление и др. Успоредно с това се създават седем спортни площадки в Момчилград и четири населени места. Това са само част от осъществените или в процес на осъществяване начинания. Според Севдалин Огнянов никога досега толкова проекти в рамките на една година не са били реализирани. Тук не може да се пропусне и реконструкцията на стойност 5 млн. и 600 хил. лв. на 24 км общински пътища. Сред тези проекти един е с международно значение. Зам. кметът на община Момчилград пояснява:

„В момента изпълняваме голям проект, който общината спечели и е един от приоритетните за нас. Това е изграждането на пътна връзка на Момчилград с новия път Кърджали - Маказа - Комотини, който е част от трансевропейската пътна мрежа „Транспортен коридор номер 9”. Стойността на този проект е 5,5 млн. лева. Тази пътна връзка е много важна за икономиката на града. Включва строеж на нов мост над река Върбица, реконструкция на жп надлез и изграждане на 1 км и 200 м пътна отсечка.”

Момчилград е отличник и в туризма. Заедно с партньорските си общини Кърджали, Крумовград и Кирково осъществява проекта „Източните Родопи - преоткрийте свещената земя на траките”. Според Севдалин Огнянов, българските и чуждите туристи могат да открият в Източните Родопи девствена природа, вековни тайнства. Освен известното тракийско светилище при с. Татул, свързвано с Орфей, тук има много забележителности, които биха предизвикали интереса на туристите. Това са Вкаменената гора, внушителното светилище Харман кая, Природния резерват на язовир Студен кладенец, където се отглеждат елени, сърни, диви коне и зубри.

За развитието на туризма говори и фактът, че през последните години са изградени доста туристически комплекси, хотели с басейни и СПА центрове. С откриването на прохода Маказа се наблюдава наплив на туристи от Румъния, Украйна, Русия. Един южноафриканец е купил училищната сграда в с. Летовник и е построил хостел. Други бивши училищни сгради в района са закупени от англичани с цел изграждане на хотели и къщи за гости. Зам.кметът на община Момчилград Севдалин Огнянов е твърдо убеден, че с приключването на всички тези проекти Момчилград ще бъде наистина един европейски град.

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини